Info

Kaj je martingalna ovratnica?

Kaj je martingalna ovratnica?

Martingalno ovratnico poznamo tudi pod imenom dvojno polzatezna ovratnica. Njena značilnost je omejena sposobnost zatezanja.

Ovratnico sestavljata zatezna in nastavljiva zanka, ki sta med seboj ločeni z dvema drsnikoma. Ko se povodec napne, se s pomočjo zatezne zanke obseg ovratnice zmanjša. Tako preprečimo, da bi se ovratnica psu snela preko glave. Ko sila vlečenja preneha, se ovratnica razrahlja na prvotno nastavljeno velikost.

Komu/čemu je namenjena?

Namenjena je predvsem hrtom, ki imajo precej ozke glave in se jim zato običajne ovratnice pogosto snamejo. Primerna je tudi za vse druge pse z ozkimi glavami, za plašne pse in vse tiste, ki se iz ovratnic radi izmuznejo.


Osnovni namen ovratnice je preprečevanje pobega psa, ki bi se pripetil, če bi se mu ovratnica nepričakovano snela.

Komu/čemu ovratnica ni namenjena?

Ovratnica ni namenjena psom, ki vlečejo na povodcu. Ni namenjena odpravljanju neželenih vedenj, še posebej ne vlečenja na povodcu.

Kako ovratnico pravilno namestim?

Ovratnico s pomočjo drsnika na nastavljivem delu raztegnete toliko, da jo psu lahko nadenete čez glavo. Namestite jo približno na sredino pasjega vratu, nato jo s pomočjo drsnika zategnete.

Ovratnica naj se pasjemu vratu dobro prilega. Nastavljena naj bo na takšno velikost, da pod njo spravite dva ali tri prste. Drsnika, skozi katera drsi zatezna zanka, morata biti med sabo kar najbolj oddaljena, zatezna znaka pa ne sme prosto štrleti stran od vratu. Le tako bo ovratnica učinkovito opravljala svojo nalogo.

“Ovratnico vedno uporabljam kar do konca raztegnjeno, ker jo tako najlažje nadenem in snamem. Je to narobe?”

To je narobe, saj je ovratnica preohlapna. Postopek prilagajanja velikosti je treba v celoti ponoviti ob vsaki uporabi. Kadar se drsnika, skozi katera drsi zatezna zanka, med seboj dotikata, se ovratnica v primeru nuje ne bo več zategnila. Taka ovratnica je neuporabna, saj se lahko psu kadarkoli sname čez glavo.

“Ali lahko martingalno ovratnico pes nosi tudi kadar je sam doma?”

Vse zatezne ovratnice naj pes nosi le pod skrbnikovim nadzorom. Pes se lahko z zatezno zanko zatakne ob različne predmete. Zaradi zateznega sistema obstaja možnost, da se iz nastalega položaja ne bo mogel rešiti sam.

Za nošenje identifikacijskega obeska raje uporabljajte ovratnico, ki nima zateznega sistema in jo lahko pes neprestano nosi. Če želite identifikacijski obesek vseeno namestiti na martingalno ovratnico, naj ne bo pritrjen na polobroč za pripenjanje povodca.

“Na kaj naj bom pozoren?”

Vse ovratnice redno pregledujte. Če opazite, da so poškodovani šivi ali kovinsko okovje (razpoke, rja) zamenjajte ovratnico z novo, saj izrabljena ni več varna.

Več splošnih informacij o izdelkih, njihovi negi, naročanju, kako izmeriti psa ter odgovore na druga pogosto zastavljena vprašanja najdete na strani FAQ.