Blog

Kaj je martingalna ovratnica?

Martingalno ovratnico poznamo tudi pod imenom dvojno polzatezna ovratnica. Njena značilnost je omejena sposobnost zatezanja.

Ovratnico sestavljata zatezna in nastavljiva zanka, ki sta med seboj ločeni z dvema drsnikoma. Ko se povodec napne, se s pomočjo zatezne zanke obseg ovratnice zmanjša. Tako preprečimo, da bi se ovratnica psu snela preko glave. Ko sila vlečenja preneha, se ovratnica razrahlja na prvotno nastavljeno velikost.

Namenjena je hrtom, ki imajo ozke glave in se jim zato običajne ovratnice pogosto snamejo. Primerna je tudi za vse druge pse z ozkimi glavami, za plašne pse in vse tiste, ki se iz ovratnic radi izmuznejo.

Osnovni namen ovratnice je preprečevanje pobega psa, ki bi se pripetil, če bi se mu ovratnica nepričakovano snela.

Ovratnica nikakor ni namenjena psom, ki vlečejo na povodcu. Prav tako ni namenjena odpravljanju neželenih vedenj, še posebej ne vlečenja na povodcu.

Kako pravilno namestiti ovratnico

Ovratnico s pomočjo drsnika na nastavljivem delu raztegnete toliko, da jo psu lahko nadenete čez glavo. Namestite jo približno na sredino pasjega vratu, nato jo s pomočjo drsnika nastavite na primerno velikost.

Ovratnica naj se pasjemu vratu dobro prilega. Nastavljena naj bo na takšno velikost, da pod njo spravite dva ali tri prste. Drsnika, skozi katera drsi zatezna zanka, morata biti med sabo kar najbolj oddaljena, zatezna znaka pa ne sme prosto štrleti stran od vratu. Le tako bo ovratnica učinkovito opravljala svojo nalogo.

Postopek prilagajanja velikosti je treba v celoti ponoviti ob vsaki uporabi.

Prevelika ovratnica

Ovratnica je preohlapna, kadar je zatezna zanka zategnjena, čeprav je ne vlečete. Kadar se drsnika med seboj dotikata, se ovratnica v primeru nuje ne bo več zategnila. Tako nastavljena ovratnica je neuporabna, saj se lahko psu kadarkoli sname čez glavo.

Martingalna ovratnica naj bo namenjena sprehodom

Vse zatezne ovratnice naj pes nosi le pod skrbnikovim nadzorom. Pes se lahko z zatezno zanko zatakne ob različne predmete. Zaradi zateznega sistema obstaja možnost, da se iz nastalega položaja ne bo mogel rešiti sam, saj se ovratnica ne bo snela.

Za nošenje identifikacijskega obeska raje uporabljajte ovratnico, ki nima zateznega sistema in jo lahko pes neprestano nosi. Če želite identifikacijski obesek vseeno namestiti na martingalno ovratnico, naj ne bo pritrjen na polobroč za pripenjanje povodca, ampak ga raje obesite na enega izmed drsnikov.

Ovratnice redno pregledujte

Vse ovratnice redno pregledujte. Če opazite, da so poškodovani šivi, najlonsko jedro ali kovinsko okovje (razpoke, rja) zamenjajte ovratnico z novo, saj izrabljena ni več varna.