Pomoč

Skrb za ovratnice iz blaga

Ovratnice iz blaga so zagotovo nekaj posebnega, so čudovit okras naših ljubljenčkov in na sprehodih pogosto pritegnejo poglede mimoidočih.

Marsikomu so zato že na prvi pogled všeč, a pred nakupom je dobro vedeti, da bo z ovratnico iz blaga več dela kot z marsikatero drugo. Življenjska doba blaga pa je tudi ob skrbnem in pravilnem vzdrževanju krajša od življenjske dobe usnja, najlona ali kovine.

Izbiro pasje opreme vedno ustrezno prilagodite potrebam, za različne dejavnosti boste verjetno uporabili tudi različne ovratnice ali drugo primerno opremo.

Ovratnice iz blaga so primerne predvsem za uporabo na sprehodih, kot okrasne ovratnice ali za nošenje identifikacijskih obeskov. Pri zelo grobi in neprestani uporabi, plavanju in izpostavljanju umazaniji (na primer blatu), se ne obnesejo najbolje oz. se uničijo hitreje.

Tudi pri ustrezni uporabi ovratnic iz blaga je njihova obraba popolnoma normalna in pričakovana.

Kako bo obraba najverjetneje vidna, narekujejo že lastnosti blaga, saj določen tip blaga prej zbledi, drug tip slabo prenaša drgnjenje, tretji se rad natika itd. Osnovne lastnosti posameznega blaga, zapisane v objavah, velja razumeti kot splošne smernice in ne pravila, saj se hitrost in stopnja obrabljanja razlikujeta od primera do primera, v največji meri pa sta odvisni predvsem od načina uporabe in vzdrževanja ovratnic. Nekateri več let uporabljajo občutljivo svileno ovratnico, pa je ta zelo malo obrabljena, nekateri pa do nerazpoznavnosti v nekaj mesecih uničijo celo trpežno tapetniško blago.


Najpogostejši dejavniki, ki pospešujejo obrabo ovratnic iz blaga

Umazanija/neredno čiščenje

Ovratnice iz blaga se prej ali slej umažejo, tako kot se umažejo tudi vsa naša oblačila. Pri psih, ki niso redno okopani ali se radi valjajo po tleh, se bo ovratnica bistveno prej in bolj umazala. Umazanija (izločki kože, madeži trave, blato, slina, prah, gnoj …) se v blago lahko zelo močno zagrizejo, barve blaga postanejo neizrazite in vzorec neprepoznaven.

Če ovratnica ni oprana redno, oziroma pravočasno po tem, ko se umaže, je umazanijo in vonj iz blaga nemogoče odstraniti. Poleg tega se v blagu zadržujejo prah in drugi drobni delci, ki drgnejo ob kovinske dele ter jih tako uničujejo.

Vlaga in sol

Ovratnice iz blaga niso primerne za kopanje v morski in sladkih vodah, saj se dolgo sušijo, hitro razvijejo vonj, lahko celo splesnijo. Blago in šivi pri izpostavljanju vodi in soncu izredno hitro zbledijo ter izgubijo svoje dobre lastnosti, kovinski deli pa na stikih z blagom celo zarjavijo.

Če se pes priložnostno kopa z ovratnico iz blaga, jo čim prej operite in posušite, sicer pa za kopanje raje uporabite preprosto najlonsko ovratnico ali kovinsko verižico. Prav tako je treba ovratnico iz blaga ustrezno posušiti vsakokrat, ko se zmoči (po vsakem sprehodu po dežju). Mokre ovratnice nikoli ne pustite na psu.

Vlečenje na povodcu

Ovratnice psov, ki na povodcih vlečejo, se bistveno prej obrabijo. To še posebej velja za martingale, pri katerih blago zaradi sile vlečenja neprestano drgne ob kovinske dele ovratnic. Življenjska doba ovratnic je pri psih, ki hodijo na popuščenem povodcu običajno precej, res precej daljša kot pri psih, ki na povodcih vlečejo ter se vedejo eksplozivno.

Praskanje in žvečenje

Psi, ki se močno oz. pogosto praskajo, ovratnico s kremplji zelo hitro uničijo. Enako velja za pse, ki imajo svojo opremo na dosegu zob. Nobeno blago ali najlon ne bo dolgo, še manj pa uspešno botrovalo pasjim krempljem in zobem. Poskrbite, da ovratnice in drugo opremo spravite na varno kadar je ne uporabljate oz. med uporabo psu preprečite, da bi jo praskal ali grizel.

Neprestano nošenje

Ovratnice iz blaga na žalost niso najbolj primerne za nošenje 24/7, večina je namenjenih pripenjanju povodcev oz. nošenju le na sprehodih. Če pes nenehno nosi samo eno ovratnico, se bo ta tudi hitreje uničila. Podobno bi se zgodilo z našimi nogavicami, če bi cele dneve nosili le en in isti par, bi tega hitro lahko zavrgli.


Kako kar najbolje skrbimo za ovratnico iz blaga?

Redno čiščenje

Ovratnico po potrebi (vsaj takrat ko opazite, da je umazana) operite ročno ali v pralnem stroju. Ročno pranje svetujemo predvsem pri ovratnicah za posebne priložnosti, ostale pa lahko brez težav operete v pralnem stroju.

Svetujemo, da ovratnico zaprete v prevleko za blazino oz. vrečko za občutljivo perilo. S tem preprečite, da bi kovinski in plastični deli udarjali ob boben in steklo pralnega stroja, samo ovratnico pa tudi obvarujete pred nepotrebnim drgnjenjem. Primerna temperatura za pranje ovratnic je 30 – 40 stopinj C. Svetujemo, da jih operete skupaj s perilom podobnih barv in s popolnoma običajnim detergentom za pranje perila.

Sušenje

Ovratnico po pranju in po sprehodu v dežju vedno raztegnite in do suhega posušite na zraku v senci. Mokrih ovratnic ne uporabljajte na psih, ker se mokri materiali bolj/hitreje obrabljajo kot suhi.

Menjava

Več ovratnic kot uporabljate, manj bo dela s posamezno in dlje bodo ostale lepe, saj je z njimi podobno kot z našimi oblekami. Vsekakor je dobro imeti vsaj dve ovratnici, da lahko eno po potrebi operete oz. posušite in imate rezervo za “vsak primer”.

Poskrbite tudi, da ovratnico iz blaga po uporabi (po sprehodu) snamete oz. jo zamenjate s tisto, ki je primerna za določen namen. Za nošenje doma je to lahko ID hišna ovratnica, starejša ovratnica itd.

Odstranjevanje muck, štrlečih niti

Najbolje je, da mucke in posamezne štrleče niti s površine blaga (tudi s podloge) sproti odstranjujete, saj s tem upočasnite nadaljnjo obrabo in dosežete lepši videz izdelka. To lahko storite na več načinov: s škarjami, strojnim odstranjevalcem muck, britvico ali pa nitke zažgete z vžigalnikom. Vse seveda opravite kar se za previdno, da blaga po nepotrebnem dodatno ne poškodujete.

Pregledovanje

Ovratnice in drugo opremo je treba redno pregledovati, da pravočasno zaznate obrabo blaga (estetski pomen), obrabo najlonskega jedra, kovinskih delov in tudi šivov. Vidno obrabljena ovratnica je neprimerna in ni več varna za uporabo.


Česa z ovratnicami iz blaga nikoli ne delamo?

Odlašanje in izogibanje čiščenju

Najpogosteje zamenjajo ovratnice prav tisti, ki z njimi ne počno “nič”. Ovratnice, ki niso nikoli oprane in jih psi nosijo brez prestanka od prvega dne, ko so jo dobili, so lahko hitro naravnost za v koš za smeti.

Krtačenje, drgnjenje, namakanje

Ovratnic nikoli ne krtačite s krtačko za nohte ali celo s sirkovo krtačo, tudi drgnjenje z žičnato gobico ter dolgotrajno namakanje v vodi je izredno neprimerno ravnanje. Ovratnica se bo na ta način obrabila še prej, kot če bi jo redno in pravilno vzdrževali.

Pranje z agresivnimi čistili (klor) in dezinfekcijskimi sredstvi

Agresivna čistila (predvsem tista na bazi klora) poškodujejo blago in kovinske dele, ki zaradi tega postajajo porozni. Za pranje ovratnic ne uporabljajte agresivnih izdelkov za odstranjevanje madežev, belil in mehčalcev.

Sušenje na soncu ali v sušilnem stroju, likanje

Vse omenjeno je neprimerno, saj UV žarki in visoka temperatura slabo vplivajo na prav vse dele ovratnice.

Pranje na visokih temperaturah

Večini materialov visoka temperatura ne dane dobro, tudi vizualni učinek je slab saj se blago nepopravljivo skrči, zmečka, zbledi ali razbarva.


Najpogostejše zmote

Ovratnice iz blaga so primerne za vsakega psa

Ne drži, ali bolje rečeno, niso nujno primerne za prav vsakega skrbnika/za vsak življenjski slog. Še posebej, če ovratnice niste pripravljeni redno in pravilno vzdrževati ter jo po potrebi zamenjati z novo, potem ovratnica iz blaga ni prava za vašega psa.

Blago mora zdržati vse čemur ga izpostavimo, saj je temu namenjeno

Ne drži, če blago uporabljamo in ga izpostavljamo zunanjim vplivom, se bo tudi obrabilo.

Ena ovratnica je primerna za prav vsak dan in prav vse priložnosti

Ne drži, verjetno nihče izmed nas ne prekopava vrta v večerni obleki? Ovratnice iz blaga imajo drugačne lastnosti kot usnjeni, plastični ali kovinski izdelki, zato jih je treba temu primerno uporabljati. Za tiste, ki želijo uporabljati na primer samo eno ovratnico, za katero pričakujejo, da se v nekaj letih ne bo spremenila, ovratnice iz blaga niso niti malo primerne.


Skrb za druge izdelke

S preostalimi izdelki (povodci, oprsnice, izdelki iz softshella …) je zelo podobno kot z ovratnicami iz blaga: obraba je normalna in pričakovana. Pomembno je, da jih redno čistite, pregledujete in pravočasno zamenjate z novimi.

Možnost izbire in svetovanje

Kupci, ki vedo kaj kupujejo ali ovratnice iz blaga že poznajo, so skoraj brez izjeme z našimi ovratnicami zadovoljni. Včasih pa se tudi zgodi, da ima kupec pričakovanja (naj bo to cena, lastnosti, videz, način naročanja …), ki jih naši izdelki in način dela ne morejo izpolniti. Zato vedno poudarjamo, da je trg ogromen in takšen nudi možnost široke izbire. Da boste zadovoljni, pa morate sami izbrati izdelek, ki bo vam in vašemu psu ustrezal, ga pravilno uporabljati in zanj ustrezno skrbeti. Vsakemu, ki se na nas obrne po nasvet, z veseljem in po najboljših močeh svetujemo.

Velja si zapomniti

Galginine izdelke uporabljate izključno na lastno odgovornost.