FAQ

V tem zapisu so na enem mestu zbrana najpogostejša vprašanja, ki jih kupci zastavljate ob naročanju Galgininih izdelkov. Mogoče vam bodo v pomoč pri odločitvi, kako in kakšen izdelek izbrati za svojega ljubljenčka.

Splošna vprašanja

“Kako lahko naročim vaše izdelke?”

Naročite jih lahko preko elektronske pošte infogalgina@gmail.com, nekateri pa so na voljo tudi v naši Etsy trgovinici GalginaCollars.

“Katere vrste plačil so no voljo in koliko znaša poštnina?”

Kupcem znotraj Slovenije omogočamo plačilo po povzetju, plačilo z UPN nalogom na bančni račun podjetja in plačilo preko PayPala. Poštnina je odvisna od teže pošiljke in vrste plačila, obračunamo jo po aktualnem ceniku Pošte Slovenije.

“Kako dolg je dobavni rok?”

Ob oddaji naročila boste obveščeni o predvidenem dobavnem roku. Naročilo najpogosteje odpošljemo v nekaj dneh oz. v enem tednu. Redkeje je dobavni rok daljši.

“Kje se nahaja vaša tgovina trgovina oz. zakaj izdelkov ni mogoče kupiti v trgovinah za male živali?”

Galgina nima fizične trgovine, temelji na prodaji prek spleta. V trgovinah za male živali pa jih ne najdete zato, ker jih šivamo samo po meri, saj želimo, da kar najbolj ustrezajo psom in njihovim lastnikom.


“Ali bo imel moj izdelek točno tak vzorec blaga, kot je prikazano na fotografiji?”

Na žalost to ni mogoče. Nekateri vzorci se na blagu ponavljajo pogosteje kot drugi. Fotografije so simbolične, čeprav se z njimi trudimo prikazati vse detajle. Pozorni bodite pri izbiranju vzorca za ožje/manjše artikle, saj v teh primerih težko v celoti zajamemo večji in zelo raznolik vzorec. Če želite na izdelku točno določen del vzorca, nam to prosimo sporočite v naročilu.

“Kako naj operem vaše izdelke?”

Najlažje jih boste oprali z običajnim detergentom za pranje perila ročno ali v pralnem stroju na 30 stopinj C (s podobnimi barvami). Svetujemo, da jih varno zaprete v pralno vrečko za občutljive tkanine, prevleko za blazino ali jih zavežete v ruto. Močno odsvetujemo drgnjenje izdelkov z različnimi krtačkami, uporabo agresivnih odstranjevalcev madežev, sušenje v sušilnem stroju in sušenje na neposrednem soncu.

“Ali lahko izdelate izdelke iz mojega blaga?”

Ne, naših izdelkov ne izdelujemo iz strankinega blaga.

“Ali lahko odkupim nekaj vašega blaga/kovinskih delov/drugega materiala in ga sam uporabim?”

Ne, s prodajo materiala se ne ukvarjamo.


Vprašanja o ovratnicah

“Za kako velike pse so primerne ovratnice na fotografijah, nikjer ni podatka o velikosti?”

Vsaka ovratnica je izdelana po meri vašega štirinožca. Fotografije ovratnic samo simbolično predstavljajo blago oz. vzorce v katerih je ovratnice mogoče naročiti. Vzorci blaga, ki so primerni za ovratnice, so največkrat predstavljeni na 5 cm široki dvojno polzatezni ovratnici.

“So vaše ovratnice primerne samo za hrte?”

Ne, primerne so za večino srednje velikih in velikih psov. V ceniku najdete ovratnice razvrščene po modelih in širinah.

“Ali imate vse objavljene ovratnice trenutno na zalogi?”

Ne, ovratnice niso zašite vnaprej, razen vzorčnih modelov, ki so potrebni za fotografiranje. Ko izberete model in vzorec, zašijemo novo ovratnico po meri.

“Ne morem se odločiti katera širina ovratnice bi bila primerna za mojega štirinožca.”

Za lažjo predstavo odrežite nekaj kosov papirja ali blaga v različnih širinah in jih kot ovratnico pomerite na vratu vašega psa. Ovratnica psa ne sme ovirati pri gibanju, ravno tako naj ne bi zasedla celotne dolžine vratu. Večjim hrtom (galgo, greyhound, saluki, irski volčji hrt, borzoj, afganistanski hrt, večji whippet) največkrat ustrezajo ovratnice širine 5 cm. Za manjše hrte (manjši whippet, italijanski hrt) izbirajo večinoma 3,8 cm široke ovratnice. Za mladičke priporočamo Ovratnico za mladičke širine 2,5 cm. Ostalim psom pristojijo različne širine, odvisno od dolžine vratu. Daljši kot je pasji vrat, širša je lahko ovratnica.

“Ali lahko pri določenem vzorčku ovratnice izberem drugo barvo podloge kot je prikazana na fotografiji?”

Seveda lahko, želeno barvo podloge sporočite v naročilu, lahko dodate tudi povezavo do fotografije.

“Kako naj psa izmerim, da bom dobil ovratnico prave velikosti?”

Za merjenje uporabite šiviljski meter ali vrvico. Obseg vratu merite na sredini vratu in tik ob njem, ne prištevajte dodatnih cm za rezervo.
Obseg glave merite tam kjer je glava najširša. Če ima vaš pes izrazito bujen kožuh, je še mladič ali pa želite bolj tesno/ohlapno ovratnico, nas na to obvezno opozorite v naročilu. Nič ne boste zgrešili, če pripišete tudi pasmo za katero naročate.

Točka A prikazuje kje izmerimo obseg vratu, točka B pa kje izmerimo obseg glave.

“Katere podatke naj napišem, ko naročam ovratnico?”

Potrebujemo naslednje podatke:
– izbrani vzorec blaga (ime ali številka v opisu motiva),
– tip ovratnice,
– širina ovratnice,
– obseg vratu in glave,
– naslov za dostavo,
– način plačila,
– morebitne posebnosti (bujen kožuh, mladič, pasma, individualne želje …).

“Ali je podatek, da kupujem ovratnico za mladička, pomemben?”

Seveda, saj vam v tem primeru ovratnico zašijemo tako, da bo njena najmanjša velikost mladičku trenutno ravno prav, imeli pa boste še nekaj rezerve za obdobje rasti. Tako bo ovratnica uporabna dlje časa.

“Ali so ovratnice iz blaga dovolj močne za večjega psa?”

Da, saj je v notranjosti ovratnice močan najlonski trak, vendar velja poudariti, da vse izdelke uporabljate na lastno odgovornost.

“Kaj je martingalna/dvojno polzatezna ovratnica?”

Dvojno polzatezno ovratnico sestavljata nastavljiva in zatezna zanka, ki sta med seboj ločeni z dvema rinkama. Z nastavljivo zanko prilagajate obseg ovratnice, tako da se dobro prilega pasjemu vratu. Zatezna zanka (nanjo pripnete povodec) bo ob napetem povodcu enakomerno in bistveno zmanjšala obseg ovratnice ter preprečila, da bi se le-ta snela preko glave. Primerna je za plašne in “izmuzljive” pse, posvojene hrte in vse pse, ki imajo drobne ter ozke glave. Zaradi zateznega sistema priporočamo nošenje samo pod nadzorom skrbnika.

martingale slo

“Ali se iz martingalne ovratnice hrt lahko izmuzne?”

Če je ovratnica pravilno nameščena, se bo hrt iz nje zelo težko izmuznil. Z regulatorjem ovratnico razširite in nadenete hrtu čez glavo. Nato morate njen obseg s pomočjo regulatorja zmanjšati toliko, da med ovratnico in pasji vrat še lahko spravite dva ali tri prste. Zatezni del ovratnice nikakor ne sme prosto viseti/štrleti stran od vratu. Z drugimi besedami: kadar je povodec popuščen, morata biti rinki, skozi kateri drsi zatezna zanka, kar najbolj oddaljeni med sabo. Samo tako bo ovratnica opravljala svojo nalogo in se bo v primeru napetega povodca njen obseg bistveno zmanjšal.

Hrti (22)
Pravilno nameščena dvojno polzatezna ovratnica.

“Nikjer na fotografijah se ne vidi kje se ovratnice odpenjajo.”

Nobene ovratnice ne morete odpeti. Nadenete in snamete jih kar čez glavo.

“Rad bi naročil ovratnico, a psa še nimam in ga ne morem izmeriti. Kaj lahko storim?”

Včasih so vzreditelji pripravljeni pomeriti kužka, kar bistveno olajša šivanje. Če tega podatka ne morete dobiti, veliko štejeta opis (višina, teža, konstitucija, pasma, starost) in fotografija. Tu in tam lahko ocenimo velikost že po preteklih izkušnjah in takrat zašijemo “na pamet”. Seveda se lahko pripeti, da zgrešimo. Če niste prepričani, da bomo s skupnimi močmi dorekli pravo velikost, vam svetujemo, da z naročilom počakate do prihoda novega člana.

“Pes na sprehodih vleče. Slišal sem, da polzatezna ovratnica to vedenje odpravi. Ali to drži?”

Ne, nobena ovratnica sama po sebi neželenega vedenja ne bo odpravila. Naloga polzatezne ovratnice je samo ta, da se v primeru nuje njen obseg zmanjša, da se vam pes iz nje ne izmuzne. Dolgotrajno vlečenje lahko povzroči resne poškodbe na pasjem vratu in vaših rokah, predvsem pa taki sprehodi niso nikomur v veselje. Širša kot je ovratnica, udobnejše je vlečenje in možnost poškodb je manjša. Ožja kot je ovratnica, hitreje/bolj lahko poškoduje pasji vrat. Vedenjske težave najlažje rešite s pomočjo dobre pasje šole.

“Kakšni so kovinski deli, ki so všiti v ovratnice?”

Kovinsko okovje je ulito, vse polkrožne rinke pa so varjene. Prav tako uporabljamo samo zaobljeno okovje, skozi katero blago lepo drsi in se ne trga kot pri ploščatem. Okovje, ki ga običajno uporabljamo pri izdelavi ovratnic lahko vidite na fotografijah.

“Kako dolgo zdržijo ovratnice? Ali lahko zdržijo 10 let?”

To je odvisno od mnogih dejavnikov in njihovih kombinacij. Za začetek je trpežnost odvisna od tipa blaga, saj se nekateri materiali obrabijo hitreje. Odvisna je tudi od tega kako pogosto ovratnico uporabljate, ali jo ima pes ves čas na sebi, ali jo nosi samo na sprehodih, ali se z njo kopa (umazana voda, slana voda) in valja po blatu, kako dolgo je izpostavljena različnim vremenskim vplivom, na primer soncu (zunanji psi), ali pes vleče na povodcu … Odvisna je tudi od tega kako skrbite za ovratnico, ali jo operete premalokrat in se umazanija “zažre” vanjo, ali jo operete prepogosto in prej zbledi. Navsezadnje je odvisna tudi od posameznikovega dojemanja, kdaj ovratnica postane neuporabna. Vsekakor se življenjska doba ovratnic iz blaga ne more kosati z življenjsko dobo usnjenih in kovinskih ovratnic, niti ni mišljeno, da bi trajale večno. Če dobro pomislimo, tudi svojo vsakodnevno uporabljeno garderobo zamenjamo bistveno prej kot po desetletju uporabe.
Svetujemo, da ovratnico redno pregledujete in jo ob znakih obrabe šivov, najlonskega jedra ali kovinskih delov (razpoke, rja) zamenjate z novo.


Vprašanja o oprsnicah

“Ali je oprsnica primerna za vožnjo z avtomobilom in ali je testirana v primeru trka v prometni nesreči?”

Oba modela oprsnic v naši ponudbi sta namenjena le uporabi na sprehodih. Nobena oprsnica ni uradno testirana za uporabo v avtomobilu.


Vprašanja o plaščkih

“Ali lahko naročim plašček tudi za katero drugo pasmo?”

Naši kroji so vsekakor najprimernejši za srednje in večje pasme hrtov. Lahko se dogovorimo za pomerjanje na sedežu podjetja, kjer bo šivilja sama najbolje ocenila ali lahko prilagodi kroj tako, da bo ustrezal tudi vašemu psu. Plaščkov za male italijanske hrte in druge majhne pasme psov ne izdelujemo.


Imate še kakšno vprašanje? Pišite na infogalgina@gmail.com, z veseljem vam bomo odgovorili.