Pomoč

Primerjava Basic in Comfort oprsnice

Pogosto prejemamo vprašanja, kakšne so razlike med modeloma oprsnic, ki sta v naši ponudbi in kateri izmed njiju je “boljši”. Vsak ima svoje prednosti in slabosti, ker pa so tudi potrebe, zahteve in mnenja precej različna, je odločitev za določen model precej individualna. Da bi se lažje odločili, kateremu modelu ste bolj naklonjeni, pa smo tej tematiki namenili nekaj besed.

Namen

Oba modela, Basic in Comfort, sta namenjena sprehajanju. Vlečenju (niti kot športni disciplini) ali varnostnemu pripenjanju v avtu (za primer prometne nesreče) nista namenjena.

Varnost

Glede varnosti se modela med seboj ne razlikujeta. Oba imata dodan trak, ki objame hrta na najožjem delu trupa, kar preprečuje, da bi se hrt iz pravilno nameščene oprsnice izmuznil.

Basic oprsnica

Basic oprsnica posnema najbolj standardni in najpogostejši model pasje oprsnice. Je model, ki ga strokovnjaki v pasjih šolah najboj priporočajo. Zagovarjajo ga predvsem zato, ker se potek vseh trakov v največji možni meri izogne sklepom sprednjih nog.

Pri Basic modelu lahko po dolžini prilagajate več trakov: oba trakova ob vratu in oba trakova, ki objemata prsni koš.
Povodec je mogoče pripeti na dveh različnih točkah na hrbtu, prva se nahaja za lopaticami, druga pa na koncu prsnega koša.

V praksi se Basic oprsnica izkaže kot malce zahtevnejša za oblačenje. Odpeto oprsnico psu najprej nadenete čez glavo, potem pa morate skozi odprtino vstaviti eno sprednjo nogo, zapenjalna trakova potegniti pod trebuhom in zapeti obe zaponki.

Basic oprsnica ima dve kovinski stičišči trakov. Eno je spredaj na prsnici, drugo pa na vihru. Hrte, ki so zelo suhi oprsnica včasih ožuli oz. odrgne na sprednjem obroču/stičišču trakov, opažamo pa, da je ta pojav vedno povezan z neobvladljivim vlečenjem na povodcu in se pri psih, ki obvladajo hojo na popuščenem povodcu, ne pojavlja.

Basic oprsnica se pri hrtih rada suče na eno ali drugo stran telesa, pri čemer se spodnji podtrebušni trak pomakne v eno ali drugo pazduho. To se dogaja zaradi same dolžine oprsnice (hrtja je le daljša od oprsnic za druge pse) in zato, ker imajo hrti izredno ozko telo, nekateri pa še zelo izpostavljeno hrbtenico. Pojav je bolj izrazit pri energičnih psih, tistih, ki zelo begajo sem in tja in manj pri tistih, ki hodijo mirno ob skrbniku. Večine psov (ali skrbnikov) to premikanje oprsnice ne moti, nekateri pa so na to tudi občutljivi. Sukanje je mogoče omiliti s pravilno (dovolj tesno) nastavitvijo trakov, z obojestranskim zapenjanjem, predvsem pa s hojo na popuščenem povodcu, sicer pa se pojavlja pri vseh proizvajalcih takšnega modela oprsnic.

Comfort oprsnica

Comfort oprsnica je nekoliko prijaznejša predvsem za oblačenje. Odpeto oprsnico samo poveznete čez glavo, zapenjalna trakova primete pod trebuhom in ju zapnete. Pri psih, ki res ne marajo dotikanja in dvigovanja nog (psihično uničenih, ostarelih, poškodovanih) lahko to prinese nekaj olajšanja.

Pri Comfort modelu lahko po dolžini prilagajate le dva trakova, tista, ki objemata prsni koš.

Comfort oprsnica je na psu stabilnejša in se manj nagiba na stran. Podtrebušnega traku ni, s čimer se izognemo drgnjenju v področju pazduh, kar je udobnejše za pse, ki jih to sicer moti. Prav tako ni hrbtnega traku, ki bi potekal po hrbtenici.

Povodec lahko pripenjate le na eni točki, obroček za pripenjanje pa je prosto vstavljen v “ročaj” in se lahko premika, brez da za sabo povleče celo oprsnico. Ta “ročaj” nekateri uporabijo tudi kadar želijo psa prijeti za oprsnico, da bi ga zadržali bližje sebi oz. bolje obvladali.

Comfort oprsnica nima kovinskih obročev (stičišč), zato zelo suhljatih hrtov ti ne morejo motiti. Kljub temu lahko sprednji trak hrta vseeno odrgne, če na oprsnici izredno močno/neprestano vleče.

Širina

Oba modela sta na voljo v dveh različicah, trakovi so lahko široki 2,5 cm ali 3,3 cm. Razlika med njima je očitna, oprsnica s širšimi trakovi je precej masivnejša od tiste z ožjimi. Pri širših trakovih sta tudi zaponki večji, prav tako sta pri širši Basic oprsnici večja tudi kovinska obroča.

Večinoma se za ožji model odločajo skrbniki whippetov, manjših podencov, pa tudi drobnejših galgov in salukijev. Skoraj brez izjeme se skrbniki povprečno velikih galgov in greyhoundov odločajo za širšo različico. Seveda pa gre pri izbiri širine predvsem za osebni okus skrbnikov.

Velikost

Oba modela izdelamo po naročilu, pri čemer se ravnamo po danih merah. Velikokrat so skrbniki v skrbeh, kako bo z velikostjo, če bo hrt izgubil ali pridobil še kakšen kg. Skrbi so odveč, saj nekaj kg ne vpliva bistveno na mere in imate še dovolj manevrskega prostora.

Pri mladičih je seveda nekoliko drugače. Če oprsnice ne želite kmalu zamenjati, ker bi jo odraščajoči psiček prerasel, priporočamo naročilo pri starosti vsaj 6-8 mesecev za whippete oz. vsaj 8-10 mesecev za galge/greyhounde.

Uporaba/uporaba pri šolanju

Oprsnico strokovnjaki močno priporočajo, saj se v nasprotju z ovratnico izogne bezgavkam, žilam in drugim anatomskim strukturam, katerih naj se psom najprijaznejša oprema ne bi dotikala. Zaradi tega po njej posegajo tudi skrbniki, katerih psi na povodcu močno/neprestano vlečejo, saj naj bi se tako izognili morebitnim neprijetnim posledicam, ki jih vlečenje povzroča.

Pa vendar velja poudariti, da oprsnica sama po sebi ne deluje kot nekakšen čudežni pripomoček in pes z neželenim vedenjem ne bo prenehal, temveč bo v (pre)vzgojo potrebno vložiti tudi nekaj truda. Oprsnica torej ni rešitev, je pa vsekakor dobrodošla tudi v procesu učenja hoje na popuščenem povodcu.

Za dodatne informacije smo na voljo preko elektronske pošte [email protected]