Oprsnice

Basic oprsnica za hrta

Podrobnosti:

Hrti imajo poleg vitkega telesa tudi precej globok prsni koš, kar pomeni, da se iz običajne oprsnice z lahkoto izmuznejo. Oprsnica, ustvarjena prav zanje je v zadnjem delu podaljšana z varnostnim trakom, ki se zapenja na najožjem delu prsnega koša. Tak model oprsnice velja za zelo varnega, saj se hrt iz njega ne more izmuzniti. Prav tako Basic oprsnica ne ovira gibanja psa in ne poteka preko sklepov sprednjih nog, zato ta model velja za psu najbolj prijaznega in je izmed vseh najbolj priporočljiv.
Oprsnico lahko izdelamo za hrte, ki tehtajo vsaj 8-10 kg.

Najlonski trakovi oprsnice so oblečeni v mehak in lahek softshell, kar ustvari zaobljene robove, daje “penast” oz. “blazinast” otip, doprinese k udobju med nošenjem ter preprečuje drgnjenje. Softshell je vzdržljiv material, enostaven za vzdrževanje (pralen v pralnem stroju), ne vpije veliko vode; ker pa ni UV stabilen barva sčasoma tudi zbledi.

Oba trakova, ki objemata prsni koš, sta po dolžini nastavljiva, zapenjata pa se z močnima plastičnima zaponkama. Prav tako sta po dolžini nastavljiva trakova, ki potekata ob vratu. Nastavljive trakove nastavite na primerno dolžino tako, da se oprsnica dobro prilega prsnemu košu in hkrati ne ovira njegovega gibanja (sopenja). Navadno lahko pod pravilno nastavljene trakove še vstavite nekaj prstov oz. dlan. Hrbtni trak je opremljen z dvema polkrožnima rinkama za pripenjanje povodca, obroči pa pripenjaju povodca niso namenjeni, saj bi s tem oprsnico silili izven optimalne lege.

Obojestransko zapenjanje oprsnice

Običajna Basic oprsnica se lahko zaradi svoje dolžine in značilne suhljate anatomije hrtov nekoliko nagiba na eno ali drugo stran hrbtenice. Če menite, da bo vašega hrta ali vas to motilo, lahko po želji izdelamo tudi obojestransko zapenjanje, pri čemer dodamo še dve zaponki na drugo stran oprsnice. To omogoča, da je oprsnica simetrična, uravnotežena in stabilnejša med gibanjem. Pri obojestranskem zapenjanju dvigovanje sprednje noge pri oblačenju ni potrebno, zato je priporočljivo tudi za hrte, ki tega ne marajo ali ne zmorejo. Obojestransko zapenjanje oprsnice je izvedljivo pri večini velikosti, doplačilo zanj pa znaša 12 EUR. Izjema so zelo majhne oprsnice, pri katerih izdelava obojestranskega zapenjanja ni možna, ker bi s tem izgubili možnost nastavljanja dolžine trakov okrog prsnega koša.

Še več o značilnostih in primerjavi obeh modelov oprsnic (Basic in Comfort) iz naše ponudbe najdete na povezavi.

Širina oprsnice

Trakove Basic oprsnice lahko izdelamo v dveh različnih širinah:

  • 2,5 cm
  • 3,3 cm (prikazana na greyhoundu)

Ožje trakove običajno izberejo skrbniki whippetov in tisti, ki jim je bolj všeč minimalističen videz. Skrbniki večjih hrtov in tisti, ki imajo radi masivnejšo opremo, pa najraje izberejo širše trakove. Od širine trakov je odvisna tudi velikost zaponk in obročev.

Razpoložljive barve:

Črna
Peščena
Petrol (samo za majhno velikost)
Melirano roza
Modra
Turkizna
Temno rdeča
Vijolična
Neon oranžna

Velikost in mere

Vsaka Basic oprsnica je šivana individualno po meri vašega hrta, zato ga pred naročilom skrbno izmerite. Samo s pravilnimi merami lahko dosežemo optimalno nastavljivost trakov in lego oprsnice s čimer preprečimo, da bi psa ožulilo v pazduhah oz. bi mu bila oprsnica neudobna. Hrt naj stoji na ravni podlagi, v sproščeni in zravnani drži, enakomerno na vseh štirih nogah. Če imate z merjenjem težave, je bolje opraviti več meritev (vsaj 3) in izračunati povprečje.

AHrbtna dolžina
Po hrbtenici izmerite dolžino hrbta od baze vratu do korena/začetka repa. Začnite meriti na točki, kjer se vrat združi z rameni, tik pred lopaticama (za pomoč jih potipajte s prsti). Še dodatno si lahko pomagate tako, da psu privzdignete glavo in ga pogledate s strani, vrh kota med vratom in telesom je začetna točka merjenja. Nadaljujte z merjenjem po hrbtenici in zaključite pri korenu repa. Koren repa je točka, kjer se rep (vretenca, ki so gibljiva) loči od telesa. Najlažje jo najdete, če psu privzdignete rep.

BPodtrebušna dolžina
Izmerite dolžino od začetka prsnice pod vratom (potipajte kostno izboklinico s prsti), nadaljujte po prsnici med sprednjima nogama vse do konca prsnega koša, kjer se rebrna kletka konča.

CObvratna dolžina
Izmerite dolžino od hrbtenice na bazi vratu, nadaljujte ob vratu do začetka kosti prsnice. Dolžino izmerite samo na eni strani telesa. NE merite preko ramen in NE merite obsega vratu.

D – Maksimalni obseg prsnega koša
Izmerite obseg naglobljega dela prsnega koša, za sprednjimi nogami.

EMinimalni obseg prsnega koša
Izmerite obseg najožjega dela prsnega koša, čez zadnja rebra. Pazite, da izmerite preko rebrne kletke (za pomoč potipajte rebra) in NE v pasu, kjer reber ni več otipati. Minimalni obseg prsnega koša je vedno manjši od maksimalnega obsega prsnega koša, a večji od obsega pasu.

Nega

Poskrbite za redno vzdrževanje izdelkov, da ohranite njihovo čistočo in varnost.


Naročanje

Obvezni podatki za naročilo Basic oprsnice:

  • model oprsnice
  • širina trakov oprsnice
  • barva oprsnice
  • pasma hrta
  • spol hrta
  • mere: A, B, C, D, E
  • podatki za račun in dostavo: ime, priimek, naslov, poštna številka, kraj