Oprsnice

Basic oprsnica za hrta

Podrobnosti:

Hrti imajo poleg vitkega telesa tudi precej globok prsni koš, kar pomeni, da se iz običajne oprsnice brez težav izmuznejo. Oprsnica, ustvarjena prav zanje, ima zadnji del podaljšan, dodatni trak pa se zapenja na najožjem delu, kjer se prsni koš konča. Tak model velja za zelo varnega, saj se hrt iz njega ne more izmuzniti.

Basic oprsnico sestavlja več trakov, ki so oblečeni v mehak in lahek softshell. Dva takova, ki objemata prsni koš, sta po dolžini nastavljiva, zapenjata pa se z močnima plastičnima zaponkama. Prav tako sta po dolžini nastavljiva trakova, ki potekata ob vratu. Hrbtni trak je opremljen z dvema rinkama za pripenjanje povodca.

Basic oprsnica ne ovira gibanja psa in ne poteka preko sklepov sprednjih nog, zato je ta model izmed vseh najbolj priporočljiv.

Oprsnica je izdelana iz softshella, ki je mehak, nekoliko tog material, na otip pa daje “penast” občutek. Je vzdržljiv in enostaven za vzdrževanje, ne vpije veliko vode, ni pa UV stabilen, zato barva sčasoma tudi zbledi.

Oprsnico lahko izdelamo za hrte, ki tehtajo vsaj 8-10 kg.

Basic oprsnica se lahko zaradi svoje dolžine in značilne suhljate anatomije hrtov nekoliko nagiba na eno ali drugo stran hrbtenice. Če menite, da bo vašega hrta ali vas to motilo, lahko po naročilu izdelamo tudi obojestransko zapenjanje, ki omogoči, da je oprsnica bolj simetrična, uravnotežena in nekoliko stabilnejša. Pri obojestranskem zapenjanju dvigovanje sprednje noge pri oblačenju ni potrebno, zato je primerno tudi za hrte, ki tega ne marajo ali ne zmorejo. Obojestransko zapenjanje oprsnice je izvedljivo pri večini velikosti, doplačilo zanj pa znaša 12 EUR. Izjema so zelo majhne oprsnice, pri katerih izdelava obojestranskega zapenjanja ni možna, ker bi s tem izgubili možnost nastavljanja dolžine trakov okrog prsnega koša.

Še več o značilnostih in primerjavi obeh modelov oprsnic (Basic in Comfort) iz naše ponudbe najdete na povezavi.

Širina oprsnice

Trakove Basic oprsnice lahko izdelamo v dveh različnih širinah:

  • 2,5 cm
  • 3,3 cm (prikazana na greyhoundu)

Ožje trakove običajno izberejo skrbniki whippetov in tisti, ki jim je bolj všeč minimalističen videz, skrbniki večjih hrtov in tisti, ki imajo radi masivnejšo opremo pa najraje izberejo širše trakove. Od širine trakov je odvisna tudi velikost zaponk in obročev.

Razpoložljive barve:

Črna
Modra – ni na zalogi
Melirano roza
Peščena
Temno rdeča
Oranžna

Velikost in mere

Vsaka Basic oprsnica je šivana individualno po meri vašega hrta, zato ga pred naročilom skrbno izmerite. Hrt naj stoji na ravni podlagi, v sproščeni in zravnani drži, enakomerno na vseh štirih nogah. Če imate z merjenjem težave, je bolje opraviti več meritev (vsaj 3) in izračunati povprečje.

AHrbtna dolžina
Po hrbtenici izmerite dolžino hrbta od baze vratu do korena/začetka repa. Začnite meriti tam, kjer se vrat združi z rameni, tik pred lopaticama. Pomagajte si tako, da psu privzdignete glavo in s prsti potipate lopatici. Z merjenjem zaključite pri korenu repa. Koren repa je tam, kjer se rep (vretenca, ki so gibljiva) loči od telesa. Pomagajte si tako, da psu privzdignete rep.

BPodtrebušna dolžina
Izmerite dolžino od kosti prsnice (potipajte jo s prsti), nadaljujte med sprednjima nogama vse do konca prsnega koša (nivo zadnjega rebra).

CObvratna dolžina
Izmerite dolžino od točke med obema lopaticama, nadaljujte ob vratu do kosti prsnice. Dolžino izmerite samo na eni strani telesa, NE merite obsega vratu.

D – Maksimalni obseg prsnega koša
Izmerite obseg prsnega koša za sprednjimi nogami, kjer je prsni koš najgloblji.

EMinimalni obseg prsnega koša
Izmerite obseg prsnega koša, kjer je najožji, čez obe zadnji rebri. NE merite v pasu.

Mere za izdelavo Basic oprsnice izmerite natačno in tik ob telesu.

Spodnji sliki sta v dodatno pomoč pri pravilnem merjenju hrbtne dolžine (A). Puščici na fotografijah prikazujeta kje pričeti in kje zaključiti z merjenjem.


Obvezni podatki za naročilo Basic oprsnice:

  • model oprsnice: Basic oprsnica
  • širina trakov oprsnice
  • barva oprsnice
  • pasma hrta
  • spol hrta
  • mere: A, B, C, D, E
  • podatki za račun in dostavo: ime, priimek, naslov, poštna številka, kraj
  • način plačila