Oprsnice

Comfort oprsnica za hrta

Podrobnosti:

Hrti imajo poleg vitkega telesa tudi precej globok prsni koš, kar pomeni, da se iz običajne oprsnice z lahkoto izmuznejo. Oprsnica, ustvarjena prav zanje je v zadnjem delu podaljšana z varnostnim trakom, ki se zapenja na najožjem delu prsnega koša. Tak model oprsnice velja za zelo varnega, saj se hrt iz njega ne more izmuzniti. Oprsnico lahko izdelamo za hrte, ki tehtajo vsaj 8-10 kg.

Najlonski trakovi oprsnice so oblečeni v mehak in lahek softshell, kar ustvari zaobljene robove, daje “penast” oz. “blazinast” otip, doprinese k udobju med nošenjem ter preprečuje drgnjenje. Softshell je vzdržljiv material, enostaven za vzdrževanje (pralen v pralnem stroju), ne vpije veliko vode; ker pa ni UV stabilen barva sčasoma tudi zbledi.

Oba trakova, ki objemata prsni koš, sta po dolžini nastavljiva, zapenjata pa se z močnima plastičnima zaponkama. Nastavljiva trakova nastavite na primerno dolžino tako, da se oprsnica dobro prilega prsnemu košu in hkrati ne ovira njegovega gibanja (sopenja). Navadno lahko pod pravilno nastavljene trakove še vstavite nekaj prstov oz. dlan. Poševni trak, ki poteka preko hrbta je opremljen z rinko za pripenjanje povodca, po potrebi pa ga lahko uporabljate tudi kot ročaj.

Comfort oprsnica sledi gibanju in se ne nagiba toliko kot klasični Basic model, opozarjamo pa, da sprednji del poteka preko ramenskega sklepa. Z izdelavo po meri skušamo ramenskemu sklepu omogočiti kar največ prostora. Comfort model je najuporabnejši pri psih, ki jih pri drugih modelih oprsnice izrazito motita podtrebušni trak, ali nagibanje oprsnice.

Še več o značilnostih in primerjavi obeh modelov oprsnic (Basic in Comfort) iz naše ponudbe najdete na povezavi.

Širina oprsnice

Trakove Comfort oprsnice lahko izdelamo v dveh različnih širinah:

  • 2,5 cm
  • 3,3 cm (prikazana na galgo psički)

Ožje trakove običajno izberejo skrbniki whippetov in tisti, ki jim je bolj všeč minimalističen videz, skrbniki večjih hrtov in tisti, ki imajo radi masivnejšo opremo pa najraje izberejo širše trakove. Od širine trakov je odvisna tudi velikost zaponk.

Razpoložljive barve:

Črna
Peščena
Petrol (samo za majhno velikost)
Melirano roza
Turkizna
Neon oranžna
Temno rdeča
Vijolična

Velikost in mere

Vsaka Basic oprsnica je šivana individualno po meri vašega hrta, zato ga pred naročilom skrbno izmerite. Samo s pravilnimi merami lahko dosežemo optimalno nastavljivost trakov in lego oprsnice s čimer preprečimo, da bi psa ožulilo v pazduhah oz. bi mu bila oprsnica neudobna. Hrt naj stoji na ravni podlagi, v sproščeni in zravnani drži, enakomerno na vseh štirih nogah. Če imate z merjenjem težave, je bolje opraviti več meritev (vsaj 3) in izračunati povprečje.

ADolžina okrog rebrne kletke
Dolžina merjena vodoravno od zadnjega rebra na eni strani telesa, preko prsi (merite nad kostjo prsnico), do zadnjega rebra na drugi strani telesa. Bodite pozorni na to, da meter ves čas poteka vodoravno v isti ravnini.

BDolžina sprednjega dela prsnega koša z rameni
Dolžina merjena vodoravno od utora za mišicami sprednje noge, preko prsnice, do utora za mišicami druge sprednje noge. Utor/žleb za sprednjo nogo poiščite na navidezni navpično potekajoči liniji od vihra do komolca. Bodite pozorni na to, da meter ves čas poteka vodoravno v isti ravnini.

C – Maksimalni obseg prsnega koša
Izmerite obseg naglobljega dela prsnega koša, za sprednjimi nogami.

D – Minimalni obseg prsnega koša
Izmerite obseg najožjega dela prsnega koša, čez zadnja rebra. Pazite, da izmerite preko rebrne kletke (za pomoč potipajte rebra) in NE v pasu, kjer reber ni več otipati. Minimalni obseg prsnega koša je vedno manjši od maksimalnega obsega prsnega koša, a večji od obsega pasu.

EHrbtna dolžina
Po hrbtenici izmerite dolžino hrbta od baze vratu do korena/začetka repa. Začnite meriti na točki, kjer se vrat združi z rameni, tik pred lopaticama (za pomoč jih potipajte s prsti). Še dodatno si lahko pomagate tako, da psu privzdignete glavo in ga pogledate s strani, vrh kota med vratom in telesom je začetna točka merjenja. Nadaljujte z merjenjem po hrbtenici in zaključite pri korenu repa. Koren repa je točka, kjer se rep (vretenca, ki so gibljiva) loči od telesa. Najlažje jo najdete, če psu privzdignete rep.

Nega

Poskrbite za redno vzdrževanje izdelkov, da ohranite njihovo čistočo in varnost.


Naročanje

Obvezni podatki za naročilo Comfort oprsnice:

  • model oprsnice
  • širina trakov oprsnice
  • barva oprsnice
  • pasma hrta
  • spol hrta
  • mere: A, B, C, D, E
  • podatki za račun in dostavo: ime, priimek, naslov, poštna številka, kraj