Pomoč

Kako široko ovratnico izbrati?

Ovratnice so Galginin najbolj prepoznaven in zaželen izdelek, še posebej med skrbniki hrtov. Naše stranke pa imajo največ težav ravno pri izbiri prave širine ovratnice. Ker črno-belih pravil na tem področju ni moč postaviti, bom podala nekaj smernic in nasvetov, ki vam bodo v pomoč pri odločitvi o pravi ovratnici tako za hrta, kot tudi za drugega psa.

Improvizacija

Če se z izbiro ovratnice srečujete prvič, ali pa ste bolj vizualni tip človeka, si za lažjo predstavo izdelajte improvizirane ovratnice. Odrežite nekaj kosov papirja ali blaga v različnih širinah in jih, kot bi šlo za pravo ovratnico, pomerite na vratu vašega psička. Tako boste na enostaven način dobili občutek kako se različne širine ljubljenčku podajo, in katera izmed možnosti je vašemu očesu prijetnejša.

Opazujte ali improvizirana ovratnica psa ovira pri gibanju, se psiček z njo sploh noče premikati, ali pa zavzame celotno dolžino njegovega vratu. Psiček naj med pomerjanjem tudi sede in opazujte ali se ob tej priložnosti ovratnica dotika spodnje čeljusti. Če opazite karkoli od naštetega, je ovratnica pomerjene širine zanj preširoka.

Ob opazovanju kako je improvizirana ovratnica videti na vašem psu imejte vseskozi v mislih, da bo prava ovratnica masivnejša in težja od improvizirane. Poleg pomerjanja lahko k lažji odločitvi doprinese tudi virtualni sprehod po socialnih omrežjih, kjer boste videli različne ovratnice na različnih psih.

Namen uporabe

Premislite za kakšen namen boste ovratnico uporabljali. Ali boste z njo psa sprehajali, pripetega na povodcu ali pa jo potrebujete v drugih situacijah. Širša sprehajalna ovratnica lahko psu z zelo dolgim in občutljivim vratom nudi več udobja kot ožja. Kadar pa izbirate ovratnico za druge namene, na primer nošenje skupaj z drugo opremo, pritrjevanje identifikacijskih oznak, GPS sledilnika ali drugih dodatkov, je ožja ovratnica lahko ustreznejša.

Ovratnica kot celota

Kupci velikokrat razmišljajo le o videzu traku oz. blaga in kako bo njegova širina krasila pasje vratove, vendar je potrebno na ovratnico gledati v celoti. To še posebej velja za kompleksne modele ovratnic, kakršen je martingal, saj je sestavljen iz dveh ločenih zank in več kovinskih delov, kot jih imajo drugi modeli ovratnic. Lahko bi rekli, da je vanje zajetega več materiala, kar ustvari značilen ter nekoliko masivnejši izgled ovratnic.

Galginine ovratnice spadajo med masivnejše, kompaktnejše in so med težjimi na trgu.

Širina Galgininih ovratnic je po celotnem obodu enaka, na njih ni posebnih zoožitev z ožjimi zapenjalnimi sistemi, kot jih pogosto vidimo npr. pri širokih usnjenih ovratnicah. To pomeni, da so vsi kovinski deli še širši od širine traku ovratnice, dodajo pa ji tudi nezanemarljivo težo. Kovinski deli so zelo pomembni, saj poleg skladnega videza skrbijo tudi za to, da ovratnica vedno deluje gladko in vas tudi, če imate močnejšega psa, ob srečanjih z vevericami ne pusti na cedilu. Lahko bi posplošili in rekli, širša kot je ovratnica, večjemu psu je že v osnovi namenjena, zato so z vsako naslednjo širino tudi njeni drugi sestavni deli opazno zajetnejši. Na tem mestu naj omenim, da pri klasičnih ovratnicah s plastičnimi zaponkami prav tako uporabljamo močne in masivne zaponke, ki jih manjšim psom ne priporočamo.

Drugi splošni napotki

Stranke so najbolj željne univerzalnih napotkov in večkrat povprašujejo po “pravi širini” ovratnice za točno določeno pasmo. Na žalost je glede na pasmo izbiro težko strogo omejiti, ker so si pasji predstavniki ene pasme po velikosti in teži lahko še vedno precej različni, različni pa so tudi okusi skrbnikov.

Kadar si želite širše ovratnice od tistih, ki jih uporabljate in ste jih navajeni, je običajno najbolje napredovati po korakih in izbrati zgolj “eno številko” širšo ovratnico. Tako je najmanj verjetnosti, da vas bosta širina in masivnost preveč presenetili. Če po nekaj časa uporabe ugotovite, da si želite še širše ovratnice, spet izberete naslednjo večjo širino. Najbolj pazljiv velja biti pri izbiri martingalne ovratnice, saj je ta model ovratnic najbolj zajeten. Ovratnica brez zatega deluje manj robustno kot martingal iste širine.

Pri izdelavi ovratnic se zaradi njihovih značilnosti in lastnosti šivalnega stroja srečujemo tudi z omejitvami, zato kombinacije modelov, širin in velikosti niso povsem poljubne. Minimalne izmere, za katere je še mogoče določeno ovratnico naročiti, smo navedli pri vsakem modelu ovratnice posebej. Priporočamo, da si jih že pred naročilom preberete.

Sprehajalne ovratnice za hrte

Italijanski hrti

Za starejše mladiče, manjše, srednje (standardne) odrasle italijanske hrte stranke iz naše ponudbe največkrat izberejo ovratnico širine 2,5 cm. Takšna ovratnica ima najnežnejše kovinske dele in je najlažja, tehta približno 50 g. Skrbniki (nadpovprečno) velikih italijanskih hrtov se prav tako najpogosteje odločijo za širino 2,5 cm, nekoliko redkeje pa tisti, ki imajo radi širše in masivnejše ovratnice posežejo po širini 3,8 cm. 5 cm ovratnica za italjinske hrte ni primerna.

Whippeti

Pri whippetih izbira širine ovratnice povzroča največ dvomov, verjetno ravno zato, ker skrbniki želijo zelo široke ovratnice, ne predvidijo pa, da jim druge njene lastnosti (teža, masivnejši videz) morda ne bodo ustrezale.

Za mlajše mladiče whippetov, ki opreme še niso dobro navajeni in so ravno vstopili v nove domove priporočamo ovratnico širine 2,5 cm. Za starejše mladiče in odrasle whippete povprečne velikosti je največkrat izbrana širina ovratnice 3,8 cm in z njo so skrbniki največkrat zadovoljni. Takšna ovratnica ni pretirano masivna, tehta pa približno 80-90 g.

Le malo skrbnikov je zadovoljnih z najširšimi ovratnicami širine 5 cm. Večini se zdijo preširoke, prevsem pa premasivne in pretežke (martingal tehta približno 130-140 g.) za povprečno velikega whippeta. 5 cm široko ovratnico tako svetujemo le za tiste, ki so prepričani, da želijo masivno opremo oz. jih to ne bi motilo, morda naše ovratnice že poznajo ali pa je njihov whippet med večjimi predstavniki pasme (obseg vratu najmanj 30, še raje 32 cm ali več). Če ste v dvomih, v izogib morebitnemu razočaranju raje izberite ožjo ovratnico, saj naše izkušnje kažejo, da ima večina skrbnikov slednje raje.

Galgi, salukiji, lurcherji

Pri delu se največkrat srečujemo z odraslimi galgi in zanje stranke skoraj brez izjeme izberejo širino 5 cm. Na splošno bi lahko rekli, da je zanje ta širina tista “prava”, vendar so tudi tu izjeme. Če niste ljubitelji masivne opreme, imate raje minimalistične ovratnice, je vaš galgo ali saluki še mladič oz. je dosegel izrazito majhno odraslo velikost (obseg vratu do 28 cm), potem je tudi ožja 3,8 cm ovratnica ustrezna izbira. Za mlajše mladiče galgov in salukijev naše stranke največkrat izberejo 2,5 cm široko ovratnico.

Greyhoundi, veliki lurcherji in ostali veliki hrti

Za velike pasme hrtov so smernice zelo podobne kot za galge. Največkrat so stranke s 5 cm martingali tudi najbolj zadovoljne in nimajo velikih dilem pri izbiri. Ožja 3,8 cm široka ovratnica je redko prva izbira skrbnikov velikih hrtov, po njej posegajo tisti, ki imajo raje minimalistične ovratnice ali imajo še mladiča. Za zelo mlade mladiče pride v poštev tudi 2,5 cm široka ovratnica.

Ostale pasme in mešanci

Za izjemno majhne psičke, brez hrtom podobnih dolgih vratov, v naši ponudbi nimamo ustreznih ovratnic. Za ostale pa velja zelo podobno kot pri hrtih, večji kot je psiček, širšo ovratnico lahko nosi, odvisno od vaših želja in okusa. Izkušnje kažejo, da je najbolj nevtralna (ne preozka in hkrati ne preširoka) ovratnica širine 3,8 cm. Ljubiteljem nežnejše, minimalistične opreme svetujemo 2,5 cm široko ovratnico, tistim, ki so navdušeni nad široko, masivnejšo opremo pa 5 cm široke ovratnice.

Pri dolgodlakih in bujno odlakanih psih velja pomisliti na možnost, da bo ovratnica potlačila dlako. Če želite, da kožuh ostane izredno bujen, voluminozen in brez znakov, da pes kadarkoli nosi ovratnico, je bolje izbrati ožjo. Če pa želite, da je ovratnica vsaj malo vidna skozi dlako, pa je širša lahko tudi boljša izbira.

Razmislek pred nakupom

Napisane smernice veljajo za ovratnice znamke Galgina in informacij ne boste mogli preslikati na druge ponudnike (in obratno), zato ne velja kupovati “na pamet”. Izbiro modela in širine ovratnice je treba dobro premisliti, saj boste ovratnico verjetno uporabljali kar nekaj časa, poleg tega zamenjave po naročilu izdelanih izdelkov niso mogoče. 

Če se še vedno ne morete odločiti katera ovratnica bi vašemu psu najbolj ustrezala, vam seveda lahko individualno svetujemo preko elektronske pošte. Pri tem nam bodo v veliko pomoč različni podatki o vašem štirinožcu: pasma, velikost, teža, mere, pretekle izkušnje z ovratnicami, vaše potrebe in pričakovanja. Skupaj bomo zagotovo našli pravo ovratnico.