Blog

Kako izbrati ustrezno širino martingalne ovratnice?

Črno-belih pravil glede pravilne in napačne izbire na žalost ni. Vselej je treba izbrati ustrezno ovratnico za določen namen, saj so za poležavanje na kavču, nošenje obeska ali rutice, razstavljanje itd. primerne drugačne ovratnice kot za sprehajanje.

Za sprehajanje hrta je najbolj priporočljiva martingalna ovratnica, ki bo nudila tako varnost kot tudi udobje. Ker so po meri izdelane martingalne ovratnice Galginin ključni izdelek, se bom tokrat posvetila smernicam pri izbiri takšne ovratnice.

Pomerjanje s papirjem ali blagom

Če se z izbiro martingalne ovratnice srečujete prvič, si za lažjo predstavo odrežite nekaj kosov papirja ali blaga v različnih širinah in jih, kot bi šlo za pravo ovratnico, pomerite na vratu vašega hrta. Tako boste na enostaven način dobili vtis kako se različne širine podajo vašemu hrtu.

Opazujte ali ovratnica psa morda ovira pri gibanju ali pa zasede celotno dolžino vratu, v teh primerih je vsekakor preširoka. Kadar imate občutek, da se bo ovratnica ob prvi priložnosti “zajedla” v pasji vrat, je brez dvoma preozka.

Prava ovratnica bo seveda masivnejša in težja od tega kar ste pomerili, zato je treba izbiro še dodatno premisliti. Morda vam bo v korist tudi virtualni sprehod po socialnih omrežjih, kjer boste videli različne ovratnice na različnih psih.

Na kaj še ne smete pozabiti

Kupci velikokrat razmišljajo le o videzu traku oz. blaga in kako bo njegova širina krasila dolge hrtje vratove, vendar je potrebno na ovratnico gledati s širšega zornega kota. 

Martingal je zelo kompleksen model ovratnice, sestavljen iz dveh zank, ki ju povezuje še več kovinskih delov, ti ustvarijo svojevrsten in prepoznaven izgled ter doprinesejo k skladni podobi izdelka.

Širina naših martingalov je po celotnem obodu enaka, takšna ovratnica se nikjer ne zoža, kar pomeni, da so vsi kovinski deli še širši od širine ovratnice (traku), dodajo pa ji tudi nezanemarljivo težo. Kovinski deli so zelo pomembni, saj skrbijo za to, da ovratnica vedno deluje gladko in vas tudi, če imate močnejšega psa, ob srečanjih z vevericami ne pusti na cedilu.

Le skrbno izbrani materiali in kakovostna izdelava lahko ustvarijo končni izdelek, ki daje prednost varnosti in trajnosti, obenem pa ima tudi lep izgled. Pred nakupom tako velja imeti v mislih, da naše ovratnice spadajo med masivnejše, kompaktnejše in so med težjimi na trgu.

Napotki iz prakse

Stranke so najbolj željne univerzalnih napotkov in večkrat povprašujejo po “pravi širini” za točno določeno pasmo. Na žalost je glede na pasmo izbiro težko posplošiti, ker so si predstavniki znotraj ene pasme še vedno precej različni, različni pa so tudi okusi skrbnikov. Tako vsakodnevno izdelujemo opremo za whippete, ki imajo 9 kg in za takšne, ki jih imajo 18. Med greyhoundi je kar nekaj takšnih, ki imajo 25 kg, ravno tako je kar nekaj takšnih, ki imajo 40 kg. Verjetno bi se vsi strinjali z mano, da je razlika med psi očitna, zato lahko smernice podamo le ohlapno.

Italijanski hrti

Za starejše mladiče, manjše, srednje (standardne) odrasle italijanske hrte stranke iz naše ponudbe največkrat izberejo ovratnico širine 2,5 cm. Takšna ovratnica ima najnežnejše kovinske dele in je najlažja, tehta približno 50 g. Skrbniki (nadpovprečno) velikih italijanskih hrtov se prav tako najpogosteje odločijo za širino 2,5 cm, redkeje pa tisti, ki imajo radi širše in masivnejše ovratnice posežejo po širini 3,8 cm.

Whippeti

Pri whippetih izbira širine ovratnice povzroča njavečje dileme, verjetno ravno zato, ker skrbniki želijo zelo široko ovratnico, ne predvidijo pa, da jim takšna ovratnica po drugih lastnostih morda ne bo ustrezala.

Za mlajše mladiče whippetov, ki opreme še niso dobro navajeni in so ravno vstopili v nove domove priporočamo ovratnico širine 2,5 cm. Za starejše mladiče in odrasle whippete povprečne velikosti je največkrat izbrana širina martingalne ovratnice 3,8 cm in z njo so skrbniki najbolj zadovoljni. Takšna ovratnica ni pretirano masivna, tehta pa približno 80-90 g

Z najširšim, 5 cm martingalom, so skrbniki whippetov zadovoljni le malokrat. Večini se zdi takšna ovratnica preširoka, premasivna in pretežka, saj tehta približno 130-140 g. Izbira 5 cm ovratnice ni nujno napačna izbira za whippeta, vendar naše izkušnje kažejo, da ima večina skrbnikov raje ožje in posledično lažje ovratnice.

5 cm široko ovratnico tako svetujemo le za tiste, ki so prepričani, da želijo masivno opremo oz. jih to ne bi motilo, morda naše ovratnice že poznajo in imajo res velikega whippeta (obseg vratu 30, 32 cm ali več). Če ste v dvomih, v izogib morebitnemu razočaranju raje izberite ožji 3,8 cm martingal.

Galgi, salukiji

Pri delu se največkrat srečujemo z odraslimi galgi in zanje stranke skoraj brez izjeme izberejo širino 5 cm. Posplošeno bi lahko rekli, da je zanje ta širina tista “prava”, vendar so tudi tu izjeme. Če niste ljubitelji masivne opreme, imate raje minimalistične ovratnice, je vaš galgo ali saluki še med mlajšimi mladiči oz. je dosegel izrazito majhno odraslo velikost (obseg vratu do 28 cm), potem je lahko tudi ožja 3,8 cm ovratnica ustrezna izbira.

Greyhoundi, veliki lurcherji in ostali veliki hrti

Za velike pasme hrtov so smernice zelo podobne kot za galge. Največkrat so stranke s 5 cm martingali tudi najbolj zadovoljne in nimajo velikih dilem pri izbiri. Ožja 3,8 cm široka ovratnica je redko prva izbira skrbnikov velikih hrtov, po njej posegajo tisti, ki imajo raje minimalistične ovratnice ali imajo še zelo mlade mladiče.

Razmislek pred nakupom

Napisano velja za naše ovratnice in informacij ne boste mogli preslikati na druge ponudnike (in obratno), zato ne velja kupovati “na pamet”. Izbiro širine je vsekakor treba dobro premisliti, saj boste ovratnico verjetno uporabljali kar nekaj časa, poleg tega zamenjave po naročilu izdelanih izdelkov niso mogoče. 

Če se še vedno ne morete odločiti katera širina bi vašemu hrtu najbolj ustrezala, vam seveda lahko individualno svetujemo preko elektronske pošte. Pri tem nam bodo v veliko pomoč različni podatki, ki nam jih lahko posredujete: velikost hrta, mere, pretekle izkušnje z ovratnicami, vaše potrebe in pričakovanja. Skupaj bomo zagotovo našli pravo ovratnico.

Za dodatne informacije smo na voljo preko elektronske pošte infogalgina@gmail.com