Pomoč

Kako izbrati ustrezno širino martingalne ovratnice?

Za sprehajanje hrta je najbolj priporočljiva martingalna ovratnica, ki nudi tako varnost kot udobje, zato bo tokratni zapis namenjen prav njim. Po meri izdelane martingalne ovratnice so Galginin ključni izdelek, naše stranke pa imajo največ težav ravno pri izbiri prave širine. Ker črno-belih pravil glede pravilne in napačne izbire na žalost ni, se bom osredotočila na smernice, ki vam bodo lahko v pomoč pri odločitvi.

Pomerjanje s papirjem ali blagom

Če se z izbiro martingalne ovratnice srečujete prvič, si za lažjo predstavo odrežite nekaj kosov papirja ali blaga v različnih širinah in jih, kot bi šlo za pravo ovratnico, pomerite na vratu vašega hrta. Tako boste na enostaven način dobili vtis kako se različne širine podajo vašemu hrtu.

Opazujte ali ovratnica psa morda ovira pri gibanju ali zasede celotno dolžino vratu, v teh primerih je vsekakor preširoka. Psiček naj med pomerjanjem tudi sede. Če se ob tej priložnosti ovratnica dotika spodnje čeljusti, je najverjetneje preširoka. Kadar imate občutek, da se bo ovratnica ob prvi priložnosti “zajedla” v pasji vrat, je brez dvoma preozka.

Prava ovratnica bo seveda masivnejša in težja od tega kar ste pomerili, zato je treba izbiro še dodatno premisliti. Morda vam bo v korist tudi virtualni sprehod po socialnih omrežjih, kjer boste videli različne ovratnice na različnih psih.

Širša perspektiva

Kupci velikokrat razmišljajo le o videzu traku oz. blaga in kako bo njegova širina krasila dolge hrtje vratove, vendar je potrebno na ovratnico gledati s širšega zornega kota. Martingal je zelo kompleksen model ovratnice, sestavljen iz dveh zank, ki ju povezuje še več kovinskih delov, ti pa ustvarijo svojevrsten in prepoznaven izgled ter doprinesejo k skladni podobi izdelka.

Širina naših martingalov je po celotnem obodu enaka, takšna ovratnica se nikjer ne zoža kot je pogosto pri usnjenih. To pomeni, da so vsi kovinski deli še širši od širine traku ovratnice, dodajo pa ji tudi nezanemarljivo težo. Kovinski deli so zelo pomembni, saj skrbijo za to, da ovratnica vedno deluje gladko in vas tudi, če imate močnejšega psa, ob srečanjih z vevericami ne pusti na cedilu. Lahko bi posplošili in rekli, širša kot je ovratnica, večjemu hrtu je že v osnovi namenjena, zato so z vsako naslednjo širino tudi njeni kovinski deli opazno robustnejši.

Le skrbno izbrani materiali, kakovostna izdelava ter izkušnje lahko ustvarijo končni izdelek, ki daje prednost varnosti in trajnosti, obenem pa ima tudi lep izgled. Pred nakupom tako velja imeti v mislih, da naše ovratnice spadajo med masivnejše, kompaktnejše in so med težjimi na trgu.

Napotki iz prakse

Stranke so najbolj željne univerzalnih napotkov in večkrat povprašujejo po “pravi širini” ovratnice za točno določeno pasmo. Na žalost je glede na pasmo izbiro težko posplošiti, ker so si predstavniki znotraj ene pasme še vedno precej različni, različni pa so tudi okusi skrbnikov. Tako vsakodnevno izdelujemo opremo za whippete, ki imajo 9 kg in za takšne, ki jih imajo 18. Med greyhoundi je kar nekaj takšnih, ki imajo 25 kg, ravno tako je kar nekaj takšnih, ki imajo 40 kg. Verjetno bi se vsi strinjali z mano, da je razlika med psi očitna, zato lahko smernice podamo le ohlapno.

Kadar si želite širše ovratnice od tistih, ki jih uporabljate in ste jih navajeni, je običajno najbolje napredovati po korakih in izbrati zgolj “eno številko” širšo ovratnico. Tako je najmanj verjetnosti, da vas bosta širina in masivnost preveč presenetili. Če po nekaj časa uporabe ugotovite, da si želite še širše ovratnice, spet izberete naslednjo večjo širino.

Italijanski hrti

Za starejše mladiče, manjše, srednje (standardne) odrasle italijanske hrte stranke iz naše ponudbe največkrat izberejo ovratnico širine 2,5 cm. Takšna ovratnica ima najnežnejše kovinske dele in je najlažja, tehta približno 50 g. Skrbniki (nadpovprečno) velikih italijanskih hrtov se prav tako najpogosteje odločijo za širino 2,5 cm, nekoliko redkeje pa tisti, ki imajo radi širše in masivnejše ovratnice posežejo po širini 3,8 cm.

Whippeti

Pri whippetih izbira širine ovratnice povzroča največ dvomov, verjetno ravno zato, ker skrbniki želijo zelo široke ovratnice, ne predvidijo pa, da jim takšna ovratnica po drugih lastnostih (teža, masivnejši videz) morda ne bo ustrezala.

Za mlajše mladiče whippetov, ki opreme še niso dobro navajeni in so ravno vstopili v nove domove priporočamo ovratnico širine 2,5 cm. Za starejše mladiče in odrasle whippete povprečne velikosti je največkrat izbrana širina martingalne ovratnice 3,8 cm in z njo so skrbniki najbolj zadovoljni. Takšna ovratnica ni pretirano masivna, tehta pa približno 80-90 g

Z najširšim, 5 cm martingalom, so skrbniki whippetov zadovoljni le malokrat. Večini se zdi takšna ovratnica preširoka, premasivna in pretežka, tehta namreč približno 130-140 g. Izbira 5 cm ovratnice ni nujno napačna izbira za whippeta, vendar naše izkušnje kažejo, da ima večina skrbnikov raje ožje in posledično lažje ovratnice.

5 cm široko ovratnico tako svetujemo le za tiste, ki so prepričani, da želijo masivno opremo oz. jih to ne bi motilo, morda naše ovratnice že poznajo in imajo res velikega whippeta (obseg vratu najmanj 30, še raje 32 cm ali več). Če ste v dvomih, v izogib morebitnemu razočaranju raje izberite ožji 3,8 cm martingal.

Galgi, salukiji

Pri delu se največkrat srečujemo z odraslimi galgi in zanje stranke skoraj brez izjeme izberejo širino 5 cm. Posplošeno bi lahko rekli, da je zanje ta širina tista “prava”, vendar so tudi tu izjeme. Če niste ljubitelji masivne opreme, imate raje minimalistične ovratnice, je vaš galgo ali saluki še mladič oz. je dosegel izrazito majhno odraslo velikost (obseg vratu do 28 cm), potem je lahko tudi ožja 3,8 cm ovratnica ustrezna izbira. Za mlajše mladiče galgov in salukijev naše stranke največkrat izberejo 2,5 cm široko ovratnico.

Greyhoundi, veliki lurcherji in ostali veliki hrti

Za velike pasme hrtov so smernice zelo podobne kot za galge. Največkrat so stranke s 5 cm martingali tudi najbolj zadovoljne in nimajo velikih dilem pri izbiri. Ožja 3,8 cm široka ovratnica je redko prva izbira skrbnikov velikih hrtov, po njej posegajo tisti, ki imajo raje minimalistične ovratnice ali imajo še mladiča. Za zelo mlade mladiče pride v poštev tudi 2,5 cm široka ovratnica.

Razmislek pred nakupom

Napisano velja za naše ovratnice in informacij ne boste mogli preslikati na druge ponudnike (in obratno), zato ne velja kupovati “na pamet”. Izbiro širine je vsekakor treba dobro premisliti, saj boste ovratnico verjetno uporabljali kar nekaj časa, poleg tega zamenjave po naročilu izdelanih izdelkov niso mogoče. 

Če se še vedno ne morete odločiti katera širina bi vašemu hrtu najbolj ustrezala, vam seveda lahko individualno svetujemo preko elektronske pošte. Pri tem nam bodo v veliko pomoč različni podatki, ki nam jih lahko posredujete: pasma, teža hrta, mere, pretekle izkušnje z ovratnicami, vaše potrebe in pričakovanja. Skupaj bomo zagotovo našli pravo ovratnico.

Za dodatne informacije smo na voljo preko elektronske pošte [email protected]