Pomoč

Mladičkova prva oprema

Pri našem delu se najpogosteje srečujemo z mladički whippetov in njihovimi skrbniki, ki zanje prvič kupujejo opremo. Skrbniki si, razumljivo, želijo kupiti opremo še preden mladiček prispe v nov dom. Največkrat se odločijo za ovratnico in povodec, pri čemer se jim poraja nekaj vprašanj.

Ovratnica

V naši ponudbi smo pripravili zelo enostavno ovratnico namenjeno predvsem mladičem whippetov pa tudi italijanskih hrtov. Naročilo Ovratnice za mladička ne zahteva posebnih podatkov, kot na primer mer, zato jo je preprosto naročiti. 

Ovratnico za mladička svetujemo kot prvo ovratnico, s katero se bo psiček od 8. tedna dalje navajal nošenja opreme, pripenjanja na povodec in bo z njo opravil tudi prve sprehode v novem domu. Ovratnica je široka 2,5 cm, na voljo pa je v velikosti primerni za whippet mladička in v velikosti za italijanskega hrta. Nadenete in snamete jo preko glave, s tem se psiček takega ravnanja že zgodaj navadi in ob morebitnem prehodu na martingalno ovratnico s tem nimate težav.

Martingalna ovratnica ni vedno prava izbira za prvo ovratnico

Martingalna ovratnica ima sposobnost zatezanja, ob napetem povodcu se njen obseg zmanjša. S tem preprečimo, da bi se ovratnica v kritičnih situacijah snela, vendar s tem povzročamo tudi dodaten pritisk na vrat, ki je v začetni fazi navajanja na ovratnico nepotreben. To je eden izmed glavnih razlogov, zakaj polzateznih ali zateznih ovratnic ne svetujemo za prvo ovratnico.

Za mladička je prva ovratnica nekaj novega in pomembno je, da so njegove izkušnje z njo pozitivne. Mladiček naj se na nošenje ovratnice navaja počasi, zato je smiselno poseči po enostavni, lahki ovratnici, ki je prijetna za nošenje, hkrati pa je že dovolj široka za dolge hrtje vratove.

Martingalna ovratnica bi bila za majhne mladičke robustnejša, težja kot je potrebno in bi jo zaradi majhnega razpona izredno hitro prerasli. Pri skrbnikih, ki ravnanja z opremo še ne obvladajo povsem, bi lahko prišlo tudi do težav in neugodnih situacij. Martingalna ovratnica mora biti namreč pravilno nastavljena. V zatezno zanko prevelike ali preveč popuščene martingalne ovratnice bi se mali psiček, ki opreme še ni dobro vajen, lahko zataknil s spodnjo čeljustjo, tačko ali pa se s štrlečo zatezno zanko zataknil ob različne predmete. Priporočljivo in pravilno je, da martingalno ovratnico (oz. vse ovratnice, ki imajo sposobnost zatezanja) zaradi varnosti psi nosijo samo pod skrbnikovim nadzorom. Ker pa morajo mladički pogosto na potrebo, je najbolj praktično, da lahko ovratnico nosijo neprekinjeno vsaj nekaj časa, ne da bi jo bilo potrebno za vsak izhod znova nadeti in sneti, kot je to pravilno pri martingalih.

Mladička, ki še ni navajen hoje na popuščenem povodcu bi lahko z martingalno ovratnico po nepotrebnem prevečkrat in (zaradi njegove majhne teže) prekomerno stiskali. Pri whippetih svetujemo prehod na martingalno ovratnico, ko že osvojijo hojo na popuščenem povodcu in so že dobro fizično razviti, torej nekje od 5. ali 6. meseca dalje. Če je zaradi varnosti potrebno uporabiti martingalno ovratnico že prej, jo je možno izdelati za pse z obsegom vratu najmanj 20 cm. V zgodnejšem obdobju odraščanja bolj kot martingal svetujemo oprsnico. 

Ovratnica za starejše mladiče whippetov in mladiče večjih pasem hrtov

Kadar si skrbniki želijo širše ovratnice, ne želijo pa uporabiti martingala, svetujemo uporabo Ovratnice brez zatega. Ta model je enak Ovratnici za mladičke, le da je na voljo tako izdelava po meri, kot tudi izdelava v drugih širinah. Za starejše mladiče whippetov je najboljša izbira 3,8 cm široka ovratnica. Praktična je tudi za tiste, ki želijo manj masivno ovratnico za pse, ki se ne snamejo iz ovratnice, morda za okras, nošenje obeska ali za kombinacijo z oprsnico.

Pri mladičkih drugih pasem psov je mogoče naročiti ovratnico brez zatega v širini 2,5 cm, 3,8 cm ali 5 cm, odvisno za katero pasmo in starost mladiča gre. Večji in starejši kot je mladič, širša ovratnica je primerna, še posebej, če gre za hrte. Pri posvojenih psih in psih z neznano preteklostjo zaradi varnosti že zgodaj svetujemo varno oprsnico ali martingalno ovratnico.

Odraščanje in menjava ovratnic

Rast je pri manjših pasmah najbolj intenzivna do 6. meseca starosti, pri večjih pasmah pa do 8 meseca starosti. Po tem obdobju se rast že nekoliko umiri in psički prično dobivati čedalje bolj odraslo podobo. Menjavanje ovratnic je v obdobju odraščanja pričakovano in normalno, večina psov potrebuje vsaj 2-3 menjave preden dosežejo odraslo velikost. Kdaj točno bodo psički z rastjo zaključili in koliko točno bodo med odraščanjem pridobili pri merah, je nemogoče napovedati, saj se med seboj lahko precej razlikujejo.

Izdelava ovratnic v poljubno velikem razponu, ki bi zadoščal tako za 2 meseca starega mladička, kot tudi za psa v odrasli dobi je žal nemogoča. Manjša kot je ovratnica, manjši je tudi razpon znotraj katerega je mogoče velikost nastavljati.

Ča želite ovratnico naročiti šele takrat, ko bo verjetnost, da jo psiček preraste manjša oz. neznatna, svetujemo, da oddate naročilo za whippete po dopolnjenem 6.-8. mesecu starosti, za galge in greyhounde po dopolnjenem 8.-10. mesecu starosti, za druge izjemno velike pasme hrtov pa vsaj po dopolnjenem 10.-12. mesecu starosti.

Povodec

Pri povodcu je nekoliko težje svetovati idealno izbiro, saj je ta zelo odvisna od posameznikovih želja, okusa in potreb. 
Za mlade whippete skrbniki največkrat posegajo po 2 cm širokih povodcih. Moč, trpežnost in teža povodca nista pretirano odvisni od širine traku, zato se na to ne velja preveč ozirati.

Širina traku je pomembnejša za skrbnika, saj se nam različno široki trakovi različno dobro prilegajo v dlan, to pa je bistvenega pomena, da bomo zanesljivo obdržali kontrolo. Poleg tega so nekaterim na pogled všeč ožji, drugim pa širši povodci, ki vsaj pri vzorčastem blagu prikažejo več motiva. Razlika med širinama je navidez majhna, a je 2,5 cm širok ploščat povodec že precej masiven. 2 cm širok povodec se običajno bolje poda v manjše dlani, 2,5 cm širok pa v velike dlani.

Velikost karabinov je neposredno odvisna od širine povodca. Na ožji povodec prišijemo manjše in lažje karabine, ki so primernejši za odraščajočega psička, ki se šele spoznava s povodcem. Ti karabini do dovolj močni za majhne in srednje velike pse. Po želji lahko za večje pse tudi na ožji povodec prišijemo velike karabine, obratno pa žal ne gre. Pri širšem povodcu smo primorani uporabiti večje in nekoliko težje karabine. Izbira motivov je v naši ponudbi velika, vendar pa lahko nekatere izmed njih zaradi lastnosti materialov, zahtev izdelka in načina izdelave uporabimo le na širših povodcih.

Vsak povodec ima svoje prednosti in slabosti

Kratek povodec je zelo enostaven za uporabo, še posebej, če opreme tudi sami še niste vajeni. Je najlažji, najmanj masiven in ga z lahkoto pospravite tudi v žep (kadar menjate med sabo več različnih povodcev ali je psiček lahko prost). Galginin Enojni povodec je klasične “šolske” dolžine 1,2 m in, če boste psička peljali v pasjo šolo, bodo tam verjetno od vas pričakovali takšno dolžino povodca. Kratek povodec je uporaben in primeren predvsem za hojo po urbanih področjih kjer je več prometa in kjer želite, da je psiček ves čas neposredno zraven vas.

Smernice sodobne pasje vzgoje narekujejo naj bo za kvalitetnejši sprehod povodec čim daljši. Galginin 2 m dolg Preklopni povodec lahko nastavite na 3 različne dolžine in je zato praktičen v več okoljih, tudi v parkih, na sprehodu v gozdu oz. naravi. Psiček se na Preklopnem povodcu od vas lahko oddalji približno 2 metra s čimer mu lahko nudite več svobode pri raziskovanju, srečanju z drugimi psi in ni treba za njim v vsako blatno lužo. Pri živahnem mladičku terja uporaba malce več spretnosti kar skrbniki hitro osvojijo. Preklopni povodec je praktičen tudi za zapenjanje okrog mize, droga, lahko si ga zapnete tudi preko ramena. Treba se je zavedati le, da bo psiček bolj občutil težo obeh karabinov, kadar boste uporabljali povodec na najkrajši dolžini 1,2 m, saj sta takrat karabina nameščena skupaj neposredno ob pasji ovratnici.

Hitro boste ugotovili, da boste v različnih situacijah potrebovali različno dolge povodce, saj ima vsak svoj namen in uporabnost. Skrbniki se ponavadi sčasoma odločijo za svojo najljubšo kombinacijo krajših in daljših povodcev, kot so na primer dolgi sledni povodci (8, 10, 15 ali 30 m) ali raztegljivi “flexiji”, ki prav tako omogočajo daljši odmik psa od skrbnika. Teh modelov povodcev ni mogoče naročiti pri nas.

Previdnost svetujemo tudi ob uporabi raztegljivih povodcev skupaj z martingalno ovratnico. Raztegljivi povodci so največ časa v napeti fazi in zategujejo martingalne ovratnice, kar odsvetujemo, če za to ni potrebe. Ob pritiskanju na stop gumb raztegljivega povodca lahko nenadoma napnete povodec, česar morda pes ne pričakuje, z zategovanjem ovratnice pa po nepotrebnem povzročate dodaten pritisk na njegov vrat.

Upam, da bo vsem novopečenim skrbnikom whippetov pa tudi drugih psov ta zapis odgovoril na katerega izmed vprašanj. Če potrebujete individualni nasvet glede izbire najprimernejše opreme, se lahko na nas obrnete preko elektronske pošte [email protected]