Novice

Kako v prazničnem času poskrbimo za varen sprehod s psom?

Mesec december za večino psov ni čas veselja, saj se bojijo pirotehnike, vrveža in intenzivnih svetlobnih predstav, ki spremljajo praznično obdobje. V tem času se hitro pripeti trenutek nepazljivosti ali nezgoda, zaradi katere psi svojim skrbnikom pobegnejo. Žal se pobeg za prestrašeno žival velikokrat slabo, ali v najslabšem primeru celo usodno konča. Da bi bili sprehodi tudi v čarobnem zimskem času kar se da varni in čim manj stresni, upoštevajte naslednje nasvete:

 1. Pravočasno se obrnite na veterinarja, ki vam lahko predlaga in predpiše ustrezna zdravila, prehranska dopolnila ali pripomočke, ki lahko vašemu psu pomagajo pri lajšanju strahu in občutku tesnobe.

 2. Psa ne puščajte zunaj brez nadzora, četudi je navajen hitro opraviti potrebo na vrtu in ne glede na to ali je vrt ograjen.

 3. Na sprehod, vsaj na daljšega, se poskusite odpraviti, ko je zunaj še dnevna svetloba. Več motenj, predvsem uporabe pirotehničnih sredstev je, ko pade tema.

 4. Če pes pokaže, da ga je strah, je v stiski in mu je zunaj izrazito neprijetno, ga upoštevajte in ga ne silite z nadaljevanjem sprehoda.

 5. Psu na ovratnico ali oprsnico namestite identifikacijski obesek z ažurnimi kontaktnimi podatki in sledilno napravo, ki jo redno polnite.

 6. Temeljito preglejte vso sprehajalno opremo in odstranite takšno, ki že na videz ni zanesljiva: počene/zlomljene zaponke in karabini, zarjavele rinke, nagriženi povodci, slabo prilegajoče oprsnice …

 7. Ovratnice in oprsnice vedno nastavite na ustrezno, dovolj tesno velikost. Ne pustite, da bi bila oprema ohlapna, še posebej, če jo namestite čez oblačila.

 8. Če uporabljate martingalno ovratnico, bodite pozorni na to, da jo dovolj zategnete in pod njo lahko spravite le prst ali dva. Kovinski deli na zatezni zanki se nikoli ne smejo dotikati. Iz ohlapnega martingala se lahko pes kljub napetemu povodcu še vedno izmuzne.

 9. Če uporabljate oprsnico, izberite takšno, ki ima dodaten varnostni trak na najožjem delu prsnega koša, še posebej, če je vaš pes streloplah, begosumen, boječ, nezaupljiv, tesnoben, pes z nepoznano zgodovino, nedavno posvojen pes ali ima globok prsni koš.

 10. Če uporabljate povodec z več karabini, ali več povodcev hkrati, enega pripnite na ovratnico in drugega na oprsnico.

 11. Psa vedno sprehajajte pripetega na povodec, ki ga trdno držite v rokah ali ga dodatno pričvrstite okrog svojega pasu. Povodec pripnite in odpnite v varnem okolju, v stanovanju ali v hiši za zaprtimi vrati. Izogibajte se uporabi raztegljivih povodcev s plastičnim ohišjem, saj ti zlahka padejo iz rok, še posebej, če nosimo rokavice, ropot pa občutljivega psa lahko požene v beg.

 12. Pri spuščanju psa iz avta vedno najprej primite na psa pripet povodec in šele nato odprite transportno kletko ali odpnite varnostni pas. Pri nalaganju v avto psu najprej pripnite varnostni pas ali zaprite transportno kletko in šele nato iz rok izpustite povodec. 

 13. Psa ne vodite na praznovanja, zabave ali v gnečo kjer lahko pričakujete hrup in druge moteče dejavnike, ki bi ga lahko vznemirili.

 14. Na silvestrovo peljite psa na sprehod le kolikor je nujno potrebno. Odpovejte se daljšim izhodom v večernih in nočnih urah, še posebej, če živite v kraju kjer pričakujete ognjemet in druge podobne motnje.

 15. Poskrbite tudi zase, oblecite topla oblačila in obujte zanesljivo obutev, ki vam ne drsi. Nič ni hujšega, kot boleč padec na poledenelih tleh, med katerim lahko še izpustite povodec in izgubite kontrolo nad psom.