Pomoč

Kaj pomeni izraz “izdelava po meri”?

Ta izraz lahko zasledite v opisu večine naših izdelkov, saj jih na ta način izdelujemo z namenom, da bi bili vi in vaši psi z njimi kar najbolj zadovoljni. Izdelava po meri pomeni, da je izdelek po bolj ali manj zapletenem procesu kar najbolje prilagojen točno določenemu uporabniku. 

Preden se lotimo šivanja, moramo izdelek skrbno načrtovati. Načrtovanje izdelka ali krojenje je specifičen postopek, sestavljen iz več korakov, ki se med seboj glede na tip izdelka razlikujejo. Pri tem nam pomagajo telesne mere uporabnika, ki orišejo tridimenzionalno obliko telesa. Slednja predstavlja osnovo za oblikovanje dobro prilegajočega, udobnega in uporabnega izdelka v točno določenem videzu, ki smo si ga zamislili.

Natančneje telesne mere uporabimo v izračunih in modelaciji kroja: določanju dimenzij posameznih kosov, določanju ustreznih razmerij med strukturnimi deli, prilagajanju njihove lege, oblikovanju manevrskega prostora itd. Da lahko po najboljših močeh oblikujemo ne samo lep, temveč tudi funkcionalen izdelek, morajo biti telesne mere natančno izmerjene in realne. Kot ste že lahko ugotovili, se telesne mere ne preslikajo neposredno na izdelek oz. njegove strukturne dele. Končni izdelek zato najverjetneje ne bo točno takšnih dimenzij, kot jih ob naročilu navedete (kot telesne mere), kar pa ne pomeni, da je napačne velikosti. Če bi bila izdelava po meri tako preprosta, izvedena na način “kopiraj” in “prilepi”, kot je najpogostejše zmotno mišljenje, potem znanja ter izkušenj za izdelavo pravzaprav sploh ne bi potrebovali. 

Ker svojih strank največkrat ne vidimo in ne izmerimo sami, so nam za še bolje izpeljan proces izdelave izdelka v pomoč tudi drugi podatki, kot so na primer spol, pasma, starost, teža psa in podobno. Več kot imamo podatkov, večja je verjetnost, da bo izdelek na koncu ustrezen. S specifično kombinacijo podatkov ugotavljamo tudi njihovo pravilnost, pričakovano skladnost in iščemo morebitne napake v merjenju. Te niso vedno očitne, včasih so bolj, včasih pa manj pomembne, saj imajo različen vpliv na postopek izdelave. Do napak največkrat pride zaradi neprimerne drže psa med merjenjem, merjenja napačnega dela telesa in površno odčitanih mer.

Upam, da sem s tem vpogledom pripomogla k boljšemu razumevanju, zakaj so točne mere vaših štirinožcev pomembne in kako jih uporabimo pri svojem delu.