Pomoč

Vodnik po tekstilni pasji opremi

Pasja oprema, izdelana iz blaga, je nekaj posebnega, je čudovit okras naših ljubljenčkov in na sprehodih zato nemalokrat pritegne poglede mimoidočih. Pestra paleta čudovitih barv in vzorcev je zelo privlačna, vendar je pomembno vedeti, da se ti izdelki po lastnostih lahko razlikujejo od drugih materialov, ki se običajno uporabljajo v industriji pasje opreme.

Kakšnim psom je namenjena tekstilna pasja oprema?

Namenjena je psom v vlogi hišnih ljubljenčkov oz. človekovim družabnikom, ki so redno negovani, zmerno aktivni ter niso izpostavljeni ekstremnim vremenskim razmeram ali podvrženi posebnim obremenitvam (delovni psi, lovci, vlečni psi, športniki). Primerna je za pse, ki z opremo ne ravnajo na grob način, ni pa primerna za alergike na kovine (nikelj).

Kakšnim skrbnikom je namenjena tekstilna pasja oprema?

Namenjena je tistim, ki cenijo dekorativno vrednost opreme, jim je pri srcu domač, prijeten ter udoben občutek blaga, in tistim, ki se izogibajo masovni, industrijski izdelavi. Prav tako je prilagojena tistim, ki ne želijo uporabljati materialov živalskega izvora in PVC-ja, ter cenijo ročno izdelavo. Naši izdelki so namenjeni predvsem skrbnim posameznikom, ki jim je pomembno, na kakšen način, kje in kdo je izdelal dodatke za njihove ljubljenčke.

Kakšno uporabo ima tekstilna pasja oprema?

V osnovi je namenjena zagotavljanju fizične varnosti in omejevanju gibanja med sprehodi, lažjim do zmernim fizičnim aktivnostim v urbanem ter naravnem okolju in nošenju identifikacijskih dodatkov/GPS sledilnikov. Poleg naštetega ima tudi nezanemarljivo dekorativno vlogo. Nikakor ni namenjena korekciji ali celo kaznovanju neželenega vedenja (vlečenje na povodcu) s psom neprijaznimi metodami šolanja.

Ali se tekstilna pasja oprema umaže?

Odgovor je pritrdilen. Enako kot naša oblačila, obutev, oblazinjeno pohištvo in drugi tekstilni dodatki za dom, se tudi tekstilna oprema za pse umaže. Na kakšen način in kako močno se umaže, se razlikuje od primera, do primera, odvisno kako dolgo ter kakšnim dejavnikom je izpostavljena. Vse izdelke znamke Galgina je mogoče oprati, vendar samo redko splakovanje z vodo iz vrtne cevi ne bo zadoščalo za lep videz.

Obraba tekstilnih izdelkov je normalna

Do neke mere lahko obrabo predvidimo, saj jo narekujejo že lastnosti blaga. Nekateri materiali so bolj občutljivi na UV žarke in prej zbledijo, drugi materiali slabo prenašajo drgnjenje, tretji so občutljivi na natikanje in podobno. Osnovne lastnosti posameznega blaga, zapisane v opisih, velja razumeti kot splošne smernice in ne pravila, saj se hitrost in stopnja obrabljanja razlikujeta od primera do primera, v največji meri pa sta odvisni predvsem od načina uporabe in vzdrževanja izdelkov. Pod pojmom normalne oz. zmerne rabe tekstilne opreme razumemo rabo, ki je omejena na do nekaj ur dnevno ob zmerni fizični aktivnosti v pretežno suhem okolju.

Obraba je v veliki meri odvisna tudi od obnašanja psa, saj nekatera pasja vedenja izrazito slabo vplivajo na opremo. Mednje sodijo predvsem: valjanje ali pogosto ležanje na grobih ali umazanih tleh, smukanje po gozdni podrasti, trnastem grmičevju, “brisanje” ob drevesa, fasade in podobne hrapave materiale, groba igra z drugimi psi, silna eksplozivnost in reaktivnost.

Kako tekstilno pasjo opremo čim bolj obvarovati pred obrabo?

 • Pravilno čiščenje
  Izogibajte se grobemu čiščenju in agresivnim čistilnim sredstvom ter sledite navodilom za vzdrževanje. Ročno pranje lahko pomaga ohranjati trajnost in barvo blaga.
 • Ohranjanje suhosti
  Poskrbite, da se oprema redno suši, še posebej, če je bila izpostavljena vlagi. Mokra oprema se hitreje obrablja, zato jo po vsakem deževnem sprehodu, stiku z vodo ali pranju temeljito osušite.
 • Primerno vzdrževanje
  Opremo vzdržujte v skladu s priporočili. Redno preverjajte morebitne znake obrabe ter takoj ukrepajte, da preprečite nadaljnje poškodbe. Poškodovano opremo pravočasno zamenjajte z novo.
 • Imejte rezervo
  Priporočljivo je imeti več kosov opreme. Tako lahko kadarkoli zamenjate umazano, mokro ali poškodovano opremo s čisto in suho, kar bo podaljšalo življenjsko dobo vsakega posameznega kosa.
 • Ustrezna izbira
  Svetujemo, da za vsako aktivnost s psom uporabite primerno opremo. Upoštevajte lastnosti blaga in opremo, ki je namenjena le posebnim priložnostim tako tudi uporabljajte.

Najpogostejši dejavniki, ki pospešujejo obrabo tekstilne pasje opreme

 • Umazanija
  Umazanija (izločki kože, madeži trave, blato, slina, prah, pesek, gnoj …) se v blago lahko tako močno zagrizejo, da jo je nemogoče odstraniti. Poleg tega, da umazanija zelo kazi videz opreme, z drgnjenjem tudi poškoduje blago, najlonsko jedro, kovinske dele in zmanjša njihovo vzdržljivost.
 • Vlaga, sol in sonce
  Kolikor je mogoče se izogibajte izpostavljanju opreme morski ali sladki vodi, saj vlaga in sol pospešita obrabo, povzročita neprijeten vonj, ter v najhujših primerih celo plesnenje in rjavenje. Po vsakem stiku z vodo je treba opremo ustrezno posušiti (nikar je ne pustite na psu), za plavanje pa raje izberite aktivnosti primerne materiale. Opreme po nepotrebnem ne izpostavljajte UV žarkom, saj vplivajo na bledenje barv, kar je najbolj očitno pri potiskanih materialih.
 • Vlečenje na povodcu
  Psi, ki na povodcih vlečejo, hitreje obrabijo opremo, še posebej martingalne ovratnice, ki so zaradi zatezanja in popuščanja zatezne zanke izpostavljene stalnemu trenju ob kovinske dele. Pravilna uporaba ovratnice in hoja na popuščenem povodcu lahko bistveno zmanjšata tovrstno obrabo.
 • Praskanje in grizenje
  Psi, ki se močno praskajo ali žvečijo opremo, lahko povzročijo hitro obrabo materialov ali jih celo posem uničijo. Pokrbite, da pes nima dostopa do opreme in jo shranite na varno mesto, kadar je ne uporabljate.
 • Neprestano nošenje
  Ovratnice iz blaga niso najprimernejše za neprestano nošenje. Če pes nenehno nosi en sam kos opreme, se bo ta izdelek sorazmerno hitro obrabil. Raznolika uporaba opreme omogoča, da se obraba med kosi porazdeli.

Ali so izdelki znamke Galgina testirani?

Ne, naši izdelki niso uradno testirani. Kljub vloženemu trudu, znanju in previdnosti, ročne izdelave ni mogoče enačiti s standardiziranimi napravami v industriji, ki omogočajo strogo nadzarovane procese, zagotavljajo vedno iste pogoje in preprečujejo morebitna odstopanja. S strani dobaviteljev in proizvajalcev za noben uporabljen material ne prejmemo garancije ali posebnih specifikacij, zato teh tudi sami za končne izdelke ne moremo zagotavljati. Pomembno je vedeti, da oprema za pse znamke Galgina ni predvidena in primerna za varnostno privezovanje v avtomobilu ali za uporabo v drugih posebnih okoliščinah, kjer je sicer smiselna uporaba A-testirane opreme. Galginine izdelke uporabljate izključno na lastno odgovornost.

Vse sestavne dele in materiale neuradno pregledujemo in testiramo v domačem okolju. Pregledamo, ali imajo vidne napake, preizkusimo drgnjenje, pranje, izpostavimo jih močnemu soncu, visoki temperaturi, preizkušamo ali so prepustni za vodo, ali puščajo barvo, ali se mečkajo itd.

Možnost izbire in svetovanje

Kupci z realnimi pričakovanji in poznavalci tekstilne pasje opreme so običajno z našimi izdelki zadovoljni in se radi vračajo. Pomembno je, da že pred nakupom premislite katere lastnosti izdelkov (in v kakšni meri) so vam pomembne, kakšne so vaše potrebe glede na tip in intenzivnost aktivnosti s psom, presodite ali ste pripravljeni izdelek pravilno uporabljati in ga ustrezno vzdrževati. Dandanes trg ponuja široko izbiro pasje opreme, zato lahko vsak skrbnik izbere tisto, ki bo njemu in njegovemu psu v vseh pogledih najbolj ustrezala. Z veseljem svetujemo vsakemu, ki išče nasvet, in se trudimo izpolniti pričakovanja ter potrebe naših strank.