Modeli ovratnic

Martingalna ovratnica

Podrobnosti:

Martingalno ovratnico poznamo tudi pod imenom dvojno polzatezna ovratnica. Njena značilnost je omejena sposobnost zatezanja. Ovratnico sestavljata zatezna in nastavljiva zanka, ki sta med seboj ločeni z dvema drsnikoma. Ko se povodec napne, se s pomočjo zatezne zanke obseg ovratnice zmanjša. Tako preprečimo, da bi se ovratnica psu snela preko glave. Ko sila vlečenja preneha, se ovratnica razrahlja na prvotno nastavljeno velikost.

Namenjena je hrtom, ki imajo ozke glave in se jim zato običajne ovratnice pogosto snamejo. Primerna je tudi za vse druge pse z ozkimi glavami, za plašne pse in vse tiste, ki se iz ovratnic radi izmuznejo. Osnovni namen ovratnice je preprečevanje pobega psa, ki bi se pripetil, če bi se mu ovratnica nepričakovano snela. Ovratnica nikakor ni namenjena psom, ki vlečejo na povodcu. Prav tako ni namenjena odpravljanju neželenih vedenj, še posebej ne vlečenja na povodcu.

Pravilna namestitev

Ovratnica nima plastičnih delov in se ne odpenja. Ovratnico s pomočjo drsnika na nastavljivem delu raztegnete toliko, da jo psu lahko nadenete čez glavo. Namestite jo približno na sredino pasjega vratu, nato jo s pomočjo drsnika nastavite na primerno velikost. Ovratnica naj se pasjemu vratu dobro prilega. Nastavljena naj bo na takšno velikost, da pod njo spravite dva ali tri prste. Drsnika, skozi katera drsi zatezna zanka, morata biti med sabo kar najbolj oddaljena, zatezna znaka pa ne sme prosto štrleti stran od vratu. Le tako bo ovratnica učinkovito opravljala svojo nalogo. Postopek prilagajanja velikosti je treba v celoti ponoviti ob vsaki uporabi.

Ovratnica je preohlapna, kadar je zatezna zanka zategnjena, čeprav je ne vlečete. Kadar se drsnika med seboj dotikata, se ovratnica v primeru nuje ne bo več zategnila. Tako nastavljena ovratnica je neuporabna, saj se lahko psu kadarkoli sname čez glavo.

Ilustracija pasje glave označuje zanko, skozi katero ovratnico pravilno nadenete preko pasje glave.

Uporaba

Martingalno ovratnico naj pes nosi le pod skrbnikovim nadzorom. Pes se lahko z zatezno zanko zatakne ob različne predmete. Zaradi zateznega sistema obstaja možnost, da se iz nastalega položaja ne bo mogel rešiti sam, saj se ovratnica ne bo snela.

Za nošenje identifikacijskega obeska raje uporabljajte ovratnico, ki nima zateznega sistema in jo lahko pes neprestano nosi. Če želite identifikacijski obesek vseeno namestiti na martingalno ovratnico, naj ne bo pritrjen na polobroč za pripenjanje povodca, ampak ga raje obesite na enega izmed drsnikov.

Vsaka martingalna ovratnica je izdelana natančno po meri posameznega psa, velikost pa je seveda znotraj manjšega območja nastavljiva, da lahko ovratnico udobno nadenete in snamete.

Možnosti

Martingalne ovratnice izdelujemo v različnih širinah:

 • 2,5 cm
  Izdelava je možna za obseg vratu 20 cm ali več. Kovinski deli so pri tej širini ovratnice najtanjši in najlažji, zato je pogosta izbira za male italijanske hrte. 2,5 cm široke martingale v nekaterih primerih izdelamo z 2 mm ožjo zatezno zanko (nastavljiva ostane široka 2,5 cm), da zagotovimo kaj najbolj primerno zatezanje in popuščanje.
 • 3,8 cm
  Izdelava je možna za obseg vratu 23 cm ali več. Kovinski deli pri tej širini ovratnice so srednje debeline, zato je pogosta izbira za velike italijanske hrte, whippete in manjše ter zelo drobne predstavnike večjih pasem hrtov.
 • 5 cm
  Izdelava je možna za obseg vratu 30 cm ali več. Kovinski deli pri tej širini so masivni, debeli in najtežji, zato je pogosta izbira za večje pasme hrtov kot so galgi, greyhoundi, borzoji …
Kovinski deli, ki jih uporabljamo pri izdelavi ovratnic širine 2,5 cm, 3,8 cm in 5 cm.

Motivi

Izbirate lahko med ogromno različnimi materiali in motivi, ki so objavljeni v katalogu. Žal vseh motivov zaradi različnih lastnosti blaga ni mogoče uporabiti na vseh širinah/tipih ovratnic, možnosti in podrobnosti o tem so pojasnjene v opisu posameznega motiva.

Nega

Poskrbite za redno vzdrževanje izdelkov, da ohranite njihovo čistočo in varnost.


Naročanje

Obvezni podatki za naročilo Martingalne ovratnice:

 • tip ovratnice
 • širina ovratnice
 • motiv ovratnice
 • obseg vratu psa (A), merjen na sredini vratu
 • obseg glave psa (B), merjen tik pred ušesi
 • pasma psa in njegova starost kadar gre za mladiča mlajšega od 1 leta
 • podatki za račun in dostavo: ime, priimek, naslov, poštna številka, kraj
Izmerite obseg vratu na sredini vratu (A) in obseg glave tik pred ušesi (B). Merite tik ob telesu.